PSD este partidul cu cele mai multe voturi la alegerile pentru consiliile locale. Deși datele indică o scădere cu peste două procente, acesta rămâne pe primul loc cu 28,4% intenții de vot, conform unui sondaj realizat de INSCOP pentru News.ro.

„PSD și PNL au un raport mult mai echilibrat la intenția de vot pentru alegerile locale, reflectând cel mai probabil structurile de primari ale celor două partide. Intenția de vot pentru PSD scade puțin, în timp ce pentru PNL crește foarte puțin comparativ cu măsurătoarea de luna trecută. Scorul cumulat al PSD și PNL la alegerile locale este de 55%, cu aproximativ 9 procente mai mare decât scorul pentru Alianța PSD-PNL măsurat la algerile europarlamentare. Scade semnificativ și intenția de vot pentru AUR la alegerile locale, ceea ce confirmă tendința acestui partid înregistrată în ceea ce privește votul la alegerile europarlamentare”, afirmă Remus Ștefureac, director INSCOP Research. 

Conform sondajului, 28.4% dintre alegători indică PSD, 26.7% PNL, 14.4% AUR, 10.8% Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei), 3.7% SOS Romania și 5.3% UDMR.

Aproape un sfert dintre cetățeni consideră că prioritatea viitorului primar trebuie să fie crearea de locuri de muncă, iar aproape 20% consideră prioritar tot ceea ce ține de sănătate.

„În ceea ce privește agenda locală, majoritatea românilor sunt interesați de crearea de locuri de muncă, atragerea de investitori în localitățile lor, construirea de spitale, dispensare, școli, grădinițe, creșe și abia apoi de infrastructura rutieră și utilități. Este o viziune matură a unei populații care începe să înțeleagă în mod corect ordinea priorităților pentru o dezvoltare sustenabilă, echilibrată  și o calitate a vieții îmbunătățită”, notează Ștefureac.

Sondajul a fost realizat în perioada 12-20 aprilie, prin metoda CATI (interviuri telefonice) și are un grad de încredere de 95%. Volumul eșantionului este de 1.100 de persoane, cu vârsta de 18 ani și peste.