După decizia Comisiei JURI a PE, Rovana Plumb și PSD au ieșit cu teorii ale conspirației, în care ar fi implicate autorități din România, Opoziția, politicieni din PPE și Renew Europe.

"Trebuie să mulțumim lobby-ului partidelor de opoziție și exportului acestei bătălii interne. (...) Nu se pune problema în cazul Rovanei Plumb să existe vreo suspiciune de corupție. A fost un împrumut. Banii respectivi i-a donat PSD-ului în campania electorală, în cadrul alegerilor europarlamentare. AEP a hotărât să nu ramburseze banii PSD nu pentru că au fost cheltuiți ilegal, ci pentru că nu a semnat trezorierul. Din punctul meu de vedere asta înseamnă o conspirație care se face între autoritățile din România și AEP, cu reprezentanți ai Opoziției din România, care fac majoritatea în Parlamentul European pentru ca anumiți candidați să fie politic respinși”, a declarat, la Realitatea TV, vicepreședintele PSD, Gabriel Zetea, la puțin timp după ce Comisia Afaceri Juridice a Parlamentului European a confirmat că nu o consideră potrivită pentru postul de comisar pe Rovana Plumb.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Valeriu Steriu, a calificat decizia JURI drept "profund incorectă", deoarece conflictul de interese reclamat fusese închis definitiv.

Și el, și Zetea au susținut că a fost o decizie "strict politică", dând vina pe Renew Europe și PPE.

Steriu a mai declarat că PSD va face o analiză, iar Viorica Dăncilă va anunța în conferința de la ora 19:00 următorii pași.

Ulterior, Rovana Plumb a venit cu un comunicat de presă conținând aceleași linii de mesaj.