Ramona Mănescu nu este membru al ALDE și va rămâne în funcția de ministru de externe, au declarat surse politice pentru EURACTIV.

Ramona Mănescu a fost numită ministru de externe în locul lui Teodor Meleșcanu, iar funcția de șef al diplomației a revenit ALDE în cadrul coaliției de guvernare. Mănescu a fost anterior europarlamentar, ales pe listele PNL.

„Eu am acceptat această onoare de a fi ministru de externe pentru că am considerat că politica externă e importantă, cred că e important să fim parteneri serioși pînă la capăt. Înțeleg poziția ALDE, o respect, dar pentru România să dea semnale că este inconsecventă e un lucru rău. Îmi asum să rămân în continuare, măcar până când se clarifică situația și reușesc să avansez negocierile pe care le am cu oficialii europeni. Suntem într-un moment în care pentru România trebuie luate niște decizii care ne vor afecta pentru următorii 5 ani”, a declarat Ramona Mănescu, la Digi 24.

Ea a spus că își asumă excluderea din ALDE, dar că nu va trece la PSD: „Asta este clar. Eu îmi continui misiunea ca ministru al Afacerilor Externe și cred că asta este suficient”. 

ALDE a decis luni, în forurile de conducere ale partidului, ieșirea de la guvernare, iar aceasta ar însemna că miniștrii formațiunii își vor depune demisiile. Călin Popescu Tăriceanu, care urmează să demisioneze din funcția de șef al Senatului, a spus că miniștrii care nu demisionează vor fi excluși.