Procurorii DNA, care au preluat în urmă cu o zi o parte a dosarului deschis în urma incendiului din clubul Colectiv, fac, vineri, percheziții la firma care a livrat pirotehnicele pentru concertul Goodbye to Gravity.

Sediul firmei, care se numește Golden Ideas Fireworks Artists SRL, se află pe strada Drumul Sării din sectorul 5 al Capitalei. Firma este deținută de Daniela Niță, care este acționar majoritar, cu 80%, dar și administrator.

În același timp, procurorii anticorupție au mers și la Primăria Sectorului 4 pentru a ridica și de acolo documente care să lămurească modul în care clubul a fost autorizat să funcționeze în lipsa unui aviz de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, aviz cerut imperativ de lege pentru funcționarea localurilor și instituțiilor publice.

Tot vineri, DNA a anunțat oficial că a început deja urmărirea penală față de mai mulți funcționari ai Primăriei Sectorului 4 și ISU, fără a preciza numele lor în clar. Aceștia sunt acuzați de abuz în serviciu și fals intelectual.

Marius Iacob, adjunctul DNA, a declarat, vineri dimineață, că dosarul privind autorizarea funcționării clubului Colectiv a ajuns la DNA după ce procurorii Parchetului instanței supreme au descoperit indicii care conduc la o posibilă răspundere penală pentru fapte conexe celor de corupție ale unor funcționari pentru cercetarea cărora competența revine DNA. Conform legii, un primar de sector poate fi cercetat pentru fapte de corupție doar de DNA, astfel că se conturează o posibilă acuzare a primarului Piedone în dosarul Colectiv. 

Potrivit unui comunicat de presă al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), procurorii au dispus urmărirea penală față de mai multe fapte, presupus a fi săvârșite de persoane cu atribuții de decizie și avizare din Primăria Sectorului 4 București: abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (autorat și complicitate), fals intelectual (autorat și complicitate).

Pentru stabilirea detaliată a stării de fapt, a aflării adevărului și a răspunderii persoanelor implicate, în cursul zilei de vineri procurorii DNA ridică de documente de la mai multe instituții publice situate în București și urmează să audieze mai multe persoane la sediul DNA din București.

„Întrucât în spațiul respectiv s-au desfășurat mai multe manifestări cultural-artistice la care au participat mai multe persoane, în condiții vădite de insecuritate publică, a fost pusă, permanent în pericol viața, sănătatea și integritatea corporală a spectatorilor și persoanelor angajate, aflate în incinta clubului”, mai arată comunicatul DNA.

Totodată, au fost afectate și interesele legitime ale Primăriei sectorului 4 București ca instituție publică abilitată de lege să asigure desfășurarea în condiții de siguranță publică și cu respectarea tuturor normelor legale a oricărei manifestări cu participarea publicului, apreciază procurorii.