CE a dat, joi, în judecată România pentru netranspunerea normelor UE privind sulful, solicitând CJUE impunerea unei amenzi zilnice de circa 38.000 de euro, de la data unei eventuale hotărări a Curții până la transpunerea deplină a directivelor.

”Au trecut 17 luni de la expirarea termenului de transpunere, fără ca România să fi încorporat în legislația sa națională normele UE privind conținutul de sulf al combustibililor marini. Comisia solicită Curții de Justiție a UE să impună o amendă. Comisia propune o amendă zilnică în valoare de 38.042,6 euro, care ar urma să fie plătită începând cu data hotărârii pronunțate de Curte, până la transpunerea deplină în legislația națională de către România a obligațiilor care îi revin în temeiul directivelor”, se arată într-un comunicat al CE.

Această amendă, propusă de Comisie în temeiul Tratatului de la Lisabona, ține seama de gravitatea încălcării, de durata acesteia și de efectul de descurajare care reflectă capacitatea de a plăti a statului membru în cauză.

Hotărârea finală privind penalitățile financiare aparține Curții care nu poate stabili o sumă mai mare decât cea propusă de Comisie.

CE explică faptul că legislația privind sulful are rolul de a reduce efectele poluării atmosferice cu dioxid de sulf și particule. Dioxidul de sulf este un poluant pe care îl degajează, în principal, navele. Pe lângă faptul că este dăunător pentru sănătatea umană, acest gaz afectează mediul și contribuie la producerea ploilor acide.

Potrivit Comisiei, România a confirmat faptul că nu a transpus Directiva privind conținutul de sulf al combustibililor marini (Directiva 2012/33/UE), care trebuia să fie încorporată în legislația națională până la 18 iunie 2014.