Bărbați înarmați, presupuși jihadiști, au luat 170 de persoane ostatice, vineri dimineață, la Hotelul Radisson din Bamako,capitala Mali.Asaltul forțelor de securitate a durat mai multe ore.Doi teroriști au fost uciși, 18 ostatici și-au pierdut viața.

+++ Întregul context despre operațiunile franceze în Mali și ce se pregătește pe viitor, mai jos, în articol +++ 

UPDATE 22:10 Algerianul Mokhtar Belmokhtar, șeful grupării jihadiste Al-Mourabitoune, ce are legături cu Al-Qaida, este ”fără îndoială” la originea atentatului de la hotelul Radisson de Bamako, a declarat ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian. 

 

UPDATE 18:56 L'Express citează o sursă militară din Mali, potrivit căreia 18 ostatici au murit.  Numărul ar putea însă să crească pe măsură ce sunt verificate toate camerele din hotel. Potrivit AFP, ar fi vorba de cel puțin 22 de morți.

 UPDATE 18:30 Un post local de radio, preluat de BBC Online, anunță că asaltul forțelor de securitate s-a încheiat.

UPDATE 18:00 Conform Reuters, forțele ONU au numărat 27 de cadavre la hotel. Informația nu este confirmată oficial pentru moment.

UPDATE 17:23 Un oficial belgian se află printre persoanele care și-au pierdut viața în urma luării de ostatici, a scris pe Twitter un oficial al Parlamentului belgian, citat de BBC Online.

UPDATE 17:00 Ministrul Salif Traore a declarat într-o conferință de presă că teroriștii nu mai dețin niciun ostatic.

UPDATE 16:30 Trei teroriști au fost uciși, a anunțat Ministerul Securității, potrivit site-ului Abamoko.

UPDATE 15:15 Ministrul de Interne, Salif Traore, a declarat că niciun atacator nu va scăpa, deoarece toate ieșirile din hotel au fost închise, iar forțele de securitate percheziționează hotelul, ”cameră cu cameră”. El a mai spus că doi membri ai forțelor de securitate au fost răniți, dar sunt în afara oricărui pericol. 

UPDATE 15:00 Reuters relatează că un ostatic eliberat a povestit că i-a auzit pe atacatori vorbind în engleză.

UPDATE 14:30 Un oficial din Mali a precizat că au fost eliberați 30 de ostatici în cel de-al doilea asalt.

Nu există informații exacte nici despre teroriști, numărul lor variază de la 2 la 13.

 UPDATE 14:05

Forțele speciale franceze și americane au lansat un al doilea asalt, reușind să elibereze 80 de persoane, potrivit Liberation. Agenția Anadolu relatează că cinci angajați ai Turkish Airlines au fost eliberați. 

UPDATE 13:43

Printre ostatici se numără și cetățeni francezi, relatează Reuters, citând surse din anturajul președintelui François Hollande. De asemenea, șapte turiști chinezi au fost luați ostatici.  Compania Turkish Airlines afirmă că șase membri ai staff-ului său sunt în hotelul Radisson.

UPDATE 13:39 

140 de clienți și 30 angajați au fost luați ostatici de cel puțin doi teroriști, a anunțat grupul hotelier Rezidor, care deține hotelul Radisson. 

UPDATE 13:22

Doi dintre teroriști au reușit să intre în hotel folosind pașapoarte diplomatice, probabil false, relatează postul francez iTele. Președintele malian se întoarce de urgență la Bamako. Acesta era în Ciad la un summit regional al regiunii Sahel.

UPDATE 12:56

Ministerul Afacerilor Externe precizează că nu există informații legate de prezența unor cetățeni români în hotelul luat cu asalt din Bamako.

UPDATE 12:44

France 24 relatează că forțele de securitate au luat cu asalt hotelul Radisson. Trei persoane și-au pierdut viața în operațiune, până acum. 15 ostatici au fost eliberați.

Hotelul se află chiar în centrul capitalei Bamako, într-o zonă unde se află mai multe ministere și unde locuiesc diplomați străini.

Potrivit unor surse citate de Mali Actu, bărbați înarmați au deschis focul asupra paznicilor hotelului și au intrat în hotel, care are 190 de camere. Schimbul de focuri a avut loc la etajul șapte al clădirii.


Primele imagini după debutul luării de ostatici. Sursa: Twitter.

Nici război, nici pace

În pofida operațiunii militare lansate de președintele francez, Francois Hollande, în 2013, situația în Mali nu s-a normalizat, numeroase grupări fiind în continuare active, notează Liberation.

La o săptămână după atentatele de la Paris, atacul de la Radisson reamintește că e mult mai ușor să începi un război decât să-l termini.

Acordurile de pace de la Alger, semnate în iunie, și care ar fi trebuit să ducă la ”normalizarea” situației în Mali nu au fost aplicate niciodată. Deși includeau concesii importante făcute unor grupări armate, ele au fost denunțate de Iyad ag-Ghali, unul dintre cei mai extremiști lideri ai separatiștilor, care a lansat și o serie de amenințări la adresa Franței.

Chiar dacă nordul este ”pacificat” rămâne o zonă interzisă unde străinii, cu excepția militarilor, nu riscă să intre. La începutul lunii august, un grup pe persoane înarmate au atacat hotelul Byblos din Sevare, frecventat de numeroși străini. Au fost luați și aici ostatici, iar opt persoane și-au pierdut viața.

Cinci luni mai târziu survine atacul de la Bamako, care arată cum terorismul poate lovi în continuare într-o țară împotmolită într-o situație periculoasă, unde nu e război, dar nici pace.

Războiul uitat

Conflictul civil din Mali a început în ianuarie 2012, când mai multe grupări insurgente au lansat o campanie împotriva guvernului în scopul obținerii independenței pentru regiunile din nordul țării.

După ce forțele antiguvernamentale au preluat controlul asupra a trei orașe importante din nord: Kidal, Gao și Timbuktu și au început să înainteze spre centru, ajungând până în Douentza, guvernul a solicitat ajutor militar străini. În 11 ianuarie 2013, francezii au lansat o operațiune militară împotriva islamiștilor, urmați la scurt timp de forțe din cadrul Uniunii Africane.

Forțele franceze, alături de cele din Mali, au reușit să recâștige controlul asupra nordului țării, dar luptele continuă după ce forțele rebele au încălcat acordul de pace semnat pe 18 iunie 2013.

Între timp, atât ONU, cât și UE au misiuni în această țară, la care participă numeroase țări europene. Recent, Germania a anunțat că-și va întări prezența în Mali.

Germania oferă ajutor Parisului

Pentru prima dată în istoria Uniunii Europene, Franța a invocat, la începutul acestei săptămâni, articolul 42-7 din tratatele europene – un echivalent al art. 5 din Tratatul NATO - care prevede o clauză de solidaritate în caz de agresiune asupra unui stat membru.

Urmare a solicitării Franței, ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a anunțat că Germania își va extinde misiunea din Mali. Oficialul german a precizat că, deocamdată, Parisul nu a înaintat solicitări concrete.

În prezent, Bundeswehr-ul participă la misiunea ONU din Mali cu opt soldați, care se ocupă de transportul aerian și de realimentare. Alți 210 soldați germani participă la misiunea UE din Mali, ce are ca obiectiv pregătirea forțelor armate din această țară.

Potrivit Spiegel Online, un contingent de până la 700 de soldați germani ar putea fi dislocat până în primăvara anului viitor în Mali. De asemenea, armata germană vrea să trimită mai multe drone de tip "Luna" în Gao, capitala regiunii cu același nume, pe care trupele franceze și guvernamentale au eliberat-o de sub ocupația forțelor islamice, în ianuarie 2013.

Ce caută Franța în fosta sa colonie

Mulți cetățeni din Mali i-au primit cu entuziasm pe soldații francezi, veniți să salveze țara sfâșiată de o criză provocată de islamiștii care distrugeau monumente istorice, mutilau și ucideau persoane nevinovate. Multe s-au schimbat însă de atunci.

În volumul ”La Gloire des Imposteurs”, activista din Mali Aminata Dramane Traore și scriitorul senegalez Boubacar Boris Diop explică faptul că țara se confruntă acum cu o amenințare mai mare decât cea islamistă: revenirea foștilor coloniști, relatează Al Jazeera.

Potrivit celor doi autori, este greu de crezut că Franța nu are niciun interes în a-și trimite soldații să înfrunte pericolul într-o țară africană îndepărtată doar de dragul de a o salva.

”Întrebarea pe care cetățenii din Mali trebuie să și-o pună este următoarea: Preferă să lupte pentru o perioadă lungă de timp cu jihadiștii sau preferă să le fie pusă la încercare suveranitatea, iar teritoriul lor să fie ocupat de un fost stat colonialist sau împărțit pentru a satisface o grupare aliată cu puterea colonială?”, notează aceștia.

Nu este prima dată când Franța se implică în fostele sale colonii și, de fiecare dată, scenariul este același: se găsește o scuză pentru a trimite trupe, sunt ocupate puncte strategice sau este apărat un aliat împotriva politicienilor locali. ”Povestea este binecunoscută din Djibouti până în Coasta de Fildeș”, susține Al Jazeera.