Dan Șova primea prin intermediari comisionul pentru înlesnirea contractului între CET Govora și o casă de avocatură. Ultima tranșă nu a mai fost plătită de frica DNA, după ce s-a aflat că e anchetat.Avocații care au primit contractul au făcut denunț.

UPDATE Mihail Bălan a fost pus sub control judiciar de către judecători, care au respins cererea de arestare preventivă a procurorilor anticorupție. 

În perioada octombrie - noiembrie 2011 denunțătoarea a avut o discuție cu senatorul Dan Șova. Cei doi se cunoșteau de mai mult timp, denunțătoarea colaborând în trecut cu SCA „Șova și Asociații”, societate de avocați coordonată de inculpatul Șova Dan Coman.

În cadrul discuției, Dan Șova i-a spus denunțătoarei că îi poate asigura societății sale de avocați, SCA „(…)”, încheierea unui contract de asistență juridică cu o societate din domeniul energiei și anume cu Centrala Electrică de Termoficare Govora (CET Govora), folosindu-se de influența pe care acesta o are la nivelul conducerii executive a societății respective în concret asupra directorului general, Bălan Mihai, conform referatului anonimizat obținut de EurActiv.ro, prin care se cere arestarea lui Mihai Bălan.

Șova primea bani de la CET Govora din 2004

Șova și directorul CET Govora, spun procurorii, se cunoșteau de când Casa de Avocatură a lui Șova a avut contract cu CET Govora în perioada 2004-2010. Ulterior anului 2010, până în anul 2014, CET Govora a continuat colaborarea cu SCA „(…)”, societate controlată de Dan Șova.

„Dan Șova i-a precizat denunțătoarei că îi poate asigura încheierea unui contract de asistență juridică de tip abonament lunar, uzitat la acea vreme, iar valoarea contractului va fi în cuantum de 10.000 euro/lună”, mai spune DNA în referat.

În schimbul acestui serviciu, se arată în același document, Dan Șova „a pretins de la denunțătoare suma de 5.000 euro pentru fiecare lună pe perioada executării contractului, adică jumătate din valoarea lunară a viitorului contract de asistență juridică ce urma să se încheie între CET Govora și SCA (…)”. Pretenție cu care denunțătoarea a fost de acord.

„Astfel, Dan Șova Dan-Coman i-a transmis denunțătoarei că vrea cei 5.000 euro cash, în fiecare lună, din sumele primite de la CET Govora în temeiul contractului de asistență juridică. Șova Dan-Coman i-a precizat denunțătoarei că banii trebuie să îi remită prin intermediul numitei (…).(…)”, se mai arată în referat.

CET Govora avea deja 6 juriști. Șeful lor s-a opus: Nu se justifică

Imediat, denunțătoarea s-a întâlnit cu Mihai Bălan și s-au pus de acord în legătură cu încheierea contractului de asistență juridică în condițiile stabilite de inculpatul Șova Dan-Coman, însă coordonatorul departamentului juridic al CET Govora s-a opus, susținând că „nu se justifică în nici un fel încheierea unui contract de asistență juridică și cu atât mai puțin un contract cu o valoare de 10.000 de euro/lună în condițiile în care în cadrul CET Govora funcționau la acea vreme 6 juriști, iar problematica dosarelor aflate în lucru nu impunea asistență din partea vreunei societăți de avocați”.

Obiecția nu a fost însă avută în vedere de directorul CET Govora, astfel că pe 5 decembrie 201 între CET Govora și SCA „(…)”, reprezentată de martorul denunțător (…) s-a încheiat contractul de asistență juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună.

Șova primea 5.000 de euro pe lună prin intermediari, inclusiv prin secretară 

În referatul prin care se cere arestarea directorului general al CET Govora, procurorii descriu și cum primea banii senatorul Dan Șova. 

„În concret, modul de remitere a sumei de 5000 euro în fiecare lună către inculpatul Șova Dan-Coman, ce reprezenta comisionul acestuia se făcea în modul următor: După decontarea facturilor de către CET Govora, martorul denunțător (…) se deplasa la bancă și efectua operațiuni de retragere în numerar în moneda națională până la concurența sumei de 5000 de euro. Retragerile în numerar aveau loc pe perioada mai multor zile după care denunțătorul efectua operațiuni de schimb valutar (euro) a sumelor încasate de la CET Govora. Ulterior, o contacta pe (…) și se întâlnea cu aceasta la sediul societății de avocați „(…)” unde îi remitea suma de 5000 euro”, se arată în referat. De asemenea, banii mai erau înmânați și prin intermediul secretarei caseoi de avocatură Șova și Asociații.

Casa de Avocatură ajutată de Șova să primească contractul de asistență juridică cu CET Govora a plătit întocmai comisioanele către senator, cu excepția ultimelor trei luni, susțin procurorii în referat.

„Denunțătorul (…) a precizat că înțelegerea a fost respectată întocmai și în legătură cu acest contract, transmițând comisionul inculpatul Șova Dan-Coman pentru fiecare lună din cele 12 cât a durat perioadă contractuală, în total 40.000 euro, cu excepția comisioanelor aferente a trei luni din perioada contractuală pentru care CET Govora nu a mai efectuat plăți și a comisionului pentru ultima lună întrucât plata a fost făcută de CET Govora abia în luna august 2014, perioadă în care a aflat din presă că inculpatul Șova Dan-Coman este cercetat de DNA condiții în care nu i-a mai remis ultima tranșă de 5.000 de euro”, se arată în documentul citat.

DNA cere Senatului ridicarea imunității senatorului Dan Șova pentru a-l putea reține și aresta sub acuzația de trafic de influență. Procurorii arată că acesta ar fi primit 100.000 de euro pentru a interveni la CET Govora în favoarea unei societăți de avocatură pentru un contract de asistență juridică.

Mihai Bălan, directorul general al CET Govora, a fost reținut joi seară și este acum la instanță cu propunerea de arestare preventivă.