Comisarul român Corina Crețu are un program lejer de lucru, pleacă des din Bruxelles și cere oamenilor sarcini de natură personală, scrie publicația Politico.eu. Într-un singur an de zile 8 din cei 19 membri ai cabinetului său au plecat.

UPDATE 18:24 Aflată la București, Corina Crețu, s-a declarat "uluită" de "atacul" din Politico.eu.

"Nu am ce să răspund pentru că nu vreau să transform Comisia Europeană într-o casă a bârfelor. Eu cred că sunt date concrete și, din acest punct de vedere, vă asigur de onestitatea și integritatea mea. Sunt uluită de acest atac și suntem toți șocați, inclusiv în cabinet, pentru că nu există nicio evidență, nicio bază față de nimic din ce se scrie acolo", a afirmat comisarul european, care a participat la reuniunea Grupului de comunicatori ai politicii de coeziune (grupul INFORM).

UPDATE 15:00 Corina Crețu a reacționat, pe Facebook, la articolul Politico.eu, acuzând "un atac fără precedent și fără nicio bază reală”.

Comisarul face un scurt bilanț al mandatului său, "din respect pentru adevăr, pentru echipa mea și mă refer aici atât la cabinetul meu, cât și la colegii din DG Regio și, nu în ultimul rând, din respect față de cei care îmi urmăresc în mod constant activitatea”.

Crețu spune că primul său an de mandat s-a caracterizat printr-o agendă „extrem de încărcată, cu foarte multe întâlniri și misiuni de lucru în statele membre”, explicând că a vizitat 24 de țări, a avut întâlniri oficiale cu peste 40 de președinți regionali și a participat la diverse dezbateri și reuniuni în Parlamentul European sau Consiliul de Miniștri.

"Sunt mândră să am o echipă de profesioniști cu experiențe și realizări remarcabile. Împreună, am reușit să avem rezultate deosebite în acest an. Schimbările de personal în cabinetele comisarilor nu sunt excepționale, în special în primul an de mandat, atunci când mulți realizează că ritmul de activitate este mult mai alert decât și-au imaginat atunci când au acceptat această provocare”, mai spune Corina Crețu. 

Foști și actuali angajați vorbesc despre dezordinea din cabinetul comisarului european pentru Politici Regionale, iar 8 din cei 19 consilieri au plecat, inclusiv șeful de cabinet, adjunctul acestuia și responsabilul pe comunicare.

Consilierul pe comunicare Dragoș Bucurenci a plecat în august, declarând atunci pentru Hotnews.ro, că "doamna comisar avea nevoie de cineva care să se plieze mai bine pe stilul dumneaei de lucru”.

Aceștia sunt deranjați de programul lejer al comisarului, dar, potrivit Politico.eu, Crețu a recunoscut că încearcă să reducă orele dedicate întâllnirilor, deoarece preferă să citească mai mult pentru a se pregăti pentru aceste întrevederi.

"Prefer să am mai puține întâlniri dar să fiu mai bine pregătită decât să am mai multe întâlniri dar să nu știu ce spun", a declarat comisarul.

Politico.eu mai scrie că unii angajați au fost puși să îndeplinească sarcini de natură personală (shopping, ridicarea hainelor de la spălătorie, plimbarea nepoatei prin Bruxelles). Astfel de sarcini ar fi avut de îndeplinit Arina Stoenescu, o veche colaboratoare a Corinei Crețu. Stoenescu, care a revenit în România în aprilie, invocând motive personale, a negat, chestionată de Politico.eu, aceste acuzații.

Nici Corina Crețu nu a dorit să răspundă la întrebări privind acuzațiile membrilor cabinetului său."Nu aș vrea să mă înjosesc până la acest nivel. Este incorect", a spus Cretu.

Un alt lucru care i-a nemulțumit pe actuali și foști membri ai cabinetului este faptul că ea ar fuma în birou, ignorând deși acest lucru nu este permis. "Toată lumea i-a spus «nu poți face asta» , însă ea a răspuns: «în România un ministru poate să facă ce vrea el» ", a dezvăluit un fost membru al cabinetului.

Din cei 28 de comisari, Corina Crețu are una dintre cele mai mari rate de absenteism de la întâlnirile săptămânale ale Colegiului Comisarilor, lipsind la aproape un sfert dintre ele. 

Potrivit Politico.eu, programul oficialului european din ultimele 12 luni arată o tendință de a avea un volum de muncă lejer în jurul weekendurilor, pe care le petrece cel mai adesea în România.

De altfel, sursele publicației au declarat ca Mikel Landabaso, fostul ei șef de cabinet, ar fi plecat în septembrie după o dispută provocată de lipsa de rigoare arătată de comisar în ceea ce privește programul de lucru și de modul în care își petrece timpul în deplasările oficiale.

Politico.eu amintește de o deplasare oficială în Reunion care s-a întins pe durata a 10 zile, deși comisarul nu a avut un program foarte încărcat. În plus, Crețu a fost împreună cu soțul ei.

Citiți tot articolul pe Politico.eu.