La manifestație, care se desfășoară între orele 9:30-15:00, sunt așteptate în jur de 6.000-7.000 de autovehicule. Transportatorii sunt nemulțumiți de creșterea tarifelor RCA. Circulația rutieră este restricționată în zonă.

Primăria Municipiului București (PMB) informează că, în urma discuțiilor dintre primarul general, prefectul Capitalei, membrii comisiei de aprobare a adunărilor publice și mai multe asociații ale transportatorilor, au fost renegociate condițiile de desfășurare a protestului transportatorilor de joi,  stabilindu-se că la manifestație vor participa maxim 6.000 - 7.000 de autovehicule (față de 10.000 cât se solicitase inițial), relatează Mediafax.

Circulația rutieră este restricționată, începând cu ora 05:00, pe Șoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piața Victoriei, respectiv Șoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piața Presei Libere (zona Centrală-Mediană, gradual, în funcție de sosirea participanților), permițându-se permanent circulația pe ambele sensuri ale străzii Arh. Ion Mincu.

De miercuri seara, de la ora 20:00, este restricționat și accesul în parcarea supraterană de la Piața Victoriei și alveola de pe partea stângă a Șoselei Kiseleff, sensul spre Piata Victoriei.

Protestul a fost anunțat marți de transportatorii rutieri.

 

Prezentăm scuzele noastre bucureștenilor pentru acțiunea de protest care va afecta circulația în zona centrală a orașului, însă aceasta este singura cale prin care autoritățile pot fi determinate să înțeleagă faptul că instituțiile trebuie să fie în slujba cetățenilor și nu invers

 

, declară președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), Vasile Ștefănescu, într-un comunicat de presă.

Acesta precizează că măsurile luate în ultimul timp afectează atât transportatorii, cât și cetățenii posesori de autovehicule, care vor plăti RCA de circa 1.000 de euro anual, ”mult peste puterea financiară a românilor”.

”Creșterile de taxe din Transporturi vor afecta toate celelalte industrii și comerțul, prin creșterea prețurilor, astfel încât va produce o scădere a puterii de cumpărare, ce-i va afecta pe toți românii", mai precizează președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România.

Transportatorii solicită intervenția autorității pentru un cost al primei RCA suportabil, în condițiile în care tariful RCA a ajuns să crească cu peste 300 la sută în ultimele șase luni pentru activitatea de transport persoane și transport marfă, inclusiv taxi.

De asemenea, ei solicită eliminarea supraacizei, începând cu 1 ianuarie 2016, și intervenția Guvernului pentru modificarea actelor normative prin care operatorii de transport sunt obligați să plătească sume enorme pentru drepturile de autor, deși obiectul lor de activitate îl constituie transportul de persoane, și nu difuzarea operelor muzicale sau a muzicii ambientale în autobuze și taxiuri.