Vladimir Putin îl apără, într-un interviu, pe liderul sirian. Bashar al-Assad nu luptă împotriva populației civile din țara sa, susține Putin. Pe de altă parte, președintele rus ar dori revenirea Rusiei în G8 și o reluare a cooperării cu NATO.

Liderul de la Kremlin continuă să-l vadă pe Bashar al-Assad drept conducătorul legitim al Siriei, dar cere o reformă constituțională rapidă în această țară. ”Assad nu luptă împotriva propriei populații, ci împotriva celor care se îndreaptă cu arme împotriva guvernului”, a declarat Putin, într-un interviu acordat Bild.

Spiegel Online notează că mii de civili sirieni au fost uciși de bombele cu explozivi multipli folosite de forțele armate guvernamentale.

Sprijinul său pentru Assad nu înseamnă însă nimic, dacă lucrurile rămân la fel în Siria, a spus Putin. "Dacă se vor înregistra progrese în stabilizarea țării, trebuie să urmeze o reformă constituțională și apoi alegeri prezidențiale anticipate”, a cerut președintele rus.

Susținerea sa pentru Assad și-o motivează prin importanța acordată stabilității regionale. ”Nu vrem ca Siria să ajungă în situația Irakului sau a Siriei”, a explicat el.  

Putin nu a exclus ca Rusia să-i acorde azil politic lui Assad, dar a apreciat că este prematură o astfel de discuție. "E prea devreme pentru asta. A fost, cu siguranță, mai dificil ca Rusia să-i acorde azil domnului Snowden decât ar fi în cazul lui Assad”, a spus Putin, referindu-se la fostul angajat al serviciilor americane de informații Edward Snowden, căruia Moscova i-a acordat azil.

Putin este de părere că ”că președintele Assad a făcut mai multe greșeli în cursul acestui conflict. Dar acest conflict nu ar fi luat o astfel de amploare, dacă nu ar fi fost alimentat din afara Siriei – cu arme, bani și luptători". 

De la sfârșitul lunii septembrie 2015, Forțele Aeriene Ruse sprijină armata siriană, reamintește Spiegel Online. Putin susține că avioanele rusești de luptă au ca țintă organizația teroristă Statul Islamic și aliații săi. Activiști sirieni și SUA se îndoiesc de acest lucru și, recent, au acuzat Rusia de bombardarea unei școli și de uciderea a sute de civili.

Rusia nu vrea să fie o superputere

Prin intervenția militară în conflictul sirian, în pofida criticilor dure din Occident, Rusia a redobândit un rol central la masa negocierilor.

Putin neagă însă că țara sa ar dori să fie din nou o superputere. ”Ar fi mult prea scump și inutil”, a explicat el.

Pe de altă parte, el a respins și eticheta de ”putere regională”, afirmând că cine încearcă să minimizeze importanța rolului Rusiei în lume face ”o greșeală”. 

În schimb, liderul de la Kremlin dorește reluarea cooperării cu NATO, precum și revenirea Rusiei în formatul G8.