Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria vor să-și coordoneze politicile privind respingerea refugiaților înainte de summit-ul UE din luna februarie. Greciei îi reproșează că s-a resemnat în privința protejării granițelor sale.

Premierul ceh și cel slovac au lansat deja un atac la adresa Greciei și a Turciei, anunțând că Cehia și Slovacia doresc în viitor să asigure frontiera externă a UE, fără Grecia.

Mai mult, Robert Fico a anunțat că Slovacia are 300 de polițiști pregătiți să patruleze în orice moment la granițele externe ale spațiului Schengen.

"Se pare că Grecia și-a abandonat de mult timp îndatoririle privind protejarea graniței cu Turcia", a declarat, marți, la Bratislava, premierul ceh, Bohuslav Sobotka, după o întrevedere cu omologul slovac, Robert Fico. Cât despre Turcia, aceasta nu prea a acționat până acum și prin urmare nu este un partener de încredere, au susținut cei doi premieri.

Pentru a găsi rapid o alternativă la lipsa de acțiune a UE, Cehia va convoca, la Praga, pe 15 februarie, o reuniune extraordinară a liderilor din cele patru țări membre ale Grupului de la Vișegrad, notează Spiegel Online. Trei zile mai târziu, pe 18 și 19 februarie, liderii UE se întâlnesc în cadrul unui Consiliu European dedicat refugiaților.

Cele patru țări est-europene sunt, potrivit afirmațiilor lui Fico și Sobotka, apărătoare mai ferme ale spațiului Schengen decât majoritatea celorlaltor state membre UE: "În cazul în care Uniunea Europeană nu ia măsuri, Grupul de la Vișegrad trebuie să acționeze", a spus premierul slovac.

"Spațiul Schengen este una dintre comorile cele mai prețioase” ale UE, a afirmat Robert Fico. Prim urmare, Schengen trebuie salvat neapărat, printre altele printr-un sprijin sporit pentru Macedonia și Bulgaria.

Și miniștrii de interne din UE au lansat, luni, la reuniunea informală de la Amsterdam, atacuri similare la adresa Greciei și Turciei, dar pe un ton mai conciliant. Ambelor țări li s-a cerut un angajament mai mare în ceea ce privește securizarea frontierelor.