Biroul Permanent al Senatului a trimis miercuri solicitarea DNA în cazul lui Gabriel Oprea Comisiei juridice, care se va întruni în ședință marțea viitoare, a anunțat Călin Popescu Tăriceanu. Oprea cere senatorilor să-i ridice imunitatea.

UPDATE 13:50

Gabriel Oprea a trimis președintelui Senatului o scrisoare în care cere să-i fie ridicată imunitatea, "pentru a nu se prelungi perioada necesară stabilirii adevărului".

"Vă aduc la cunoștință faptul că nu doresc să beneficiez de această imunitate de procedură, socotind că se va stabili adevărul, adică nevinovăția mea. Mă consider nevinovat de faptele care mi se impută, nu am solicitat nimic Ministerului Afacerilor Interne, nu am beneficiat de la Ministerul Afacerilor Interne de nimic în plus față de ceilalți miniștri de resort", a scris fostul ministru de Interne, potrivit unui comunicat UNPR.

Gabriel Oprea susține că există "un plan de măsuri care funcționează în baza unor instrucțiuni, adoptat înainte de anul 2000, care prevede asigurarea protecției și a însoțirii permanente a ministrului de interne, ministrului de stat, viceprim-ministrului".

Biroul Permanent a aprobat solicitarea DNA de încuviințare a începerii urmăririi penale față de fostul viceprim-ministru și ministru de Interne Gabriel Oprea și "am trimis-o la Comisia juridică pentru analiză și întocmirea avizului", a declarat, miercuri, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, conform Mediafax.

Tăriceanu nu a putut spune când va fi dat un aviz.

"Nu vă pot da acum o dată, cel mai probabil săptămâna viitoare. În mod sigur Comisia se întrunește marți, săptămâna viitoare, dar nu știu să vă spun de acum când va prezenta Comisia avizul", a declarat președintele Senatului, după ședința BP.

Luni, DNA a cerut Senatului, prin intermediul Parchetului General, încuviințarea urmăririi penale împotriva lui Gabriel Oprea care, în calitate de ministru de Interne și vicepremier, ar fi abuzat de resursele Poliției Rutiere pentru a-și asigura permanent coloană oficială, inclusiv pentru deplasări în interes personal, deși legea nu îi dădea dreptul decât în condiții speciale.

Conform legii, doar președintele României, premierul și președinții celor două Camere ale Parlamentului au dreptul la coloană oficială.

EurActiv.ro a publicat în premieră informația că polițistul Bogdan Gigină, care a murit în seara zilei de 20 octombrie 2015 într-un accident în București, se afla în coloana oficială a lui Oprea.

Tot EurActiv.ro a publicat în premieră și informația că acea coloană oficială a lui Oprea s-a format în fața sediului INMH din Băneasa, cu scopul de a-l duce pe ministru acasă. DNA afirmă că, în acea seară, nu mai puțin de 27 de polițiști asigurau trecerea coloanei oficiale a lui Gabriel Oprea.