Procurorul general Tiberiu Nițu a demisionat în urma scandalului coloanei oficiale de la Oprea, care nici el nu se simte prea bine după ce, în ciuda contestației sale, Comisia Juridică din Senat a încuviințat urmărirea sa penală în dosarul de la DNA.

Procurorul General al României, Tiberiu Nițu, și-a dat demisia în urma scandalului privind folosirea ilegală a coloanelor oficiale în care a fost băgat de Gabriel Oprea. Nițu și-a anunțat demisia printr-un comunicat de presă și nu a făcut niciun alt comentariu.

"Am decis – ca un gest de responsabilitate și onoare – să îmi depun demisia din funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție", a anunțat Tiberiu Nițu prin comunicatul de presă.

Până acum, Tiberiu Nițu refuza să demisioneze, dar premierul a dezvăluit că, împreună cu președintele, caută o soluție pentru a-l debarca.

Adjunctul lui Nițu, Bogdan Licu, absolvent de Drept la Spiru Haret și posesor de doctorat suspect de plagiat coordonat tot de Gabriel Oprea, este acum interimar.

Gabriel Oprea, care pare să fie numitorul comun al tuturor evoluțiilor din viața publică și politică a ultimelor zile, tremură în fața unui vot crucial pentru viitorul său în Senat: colegii săi decid dacă permit urmărirea sa penală în dosarul privind abuzul de coloane oficiale care a generat, indirect, moartea polițistului Bogdan Gigină. 

Prima bătălie a fost pierdută de Oprea: Comisia Juridică din Senat a încuviințat urmărirea sa penală. Votul Comisiei este însă consultativ, plenul de miercuri dimineață fiind suveran.

Maestru al combinațiilor, Oprea face imposibil un pariu cu șanse în legătură cu votul de miercuri: social-democrații, majoritari în Parlament, încheie chiar în ziua votului un protocol de colaborare în alegeri cu oamenii lui Oprea. PSD-iștii au anunțat că vor vota împotriva cauzei lui Oprea, însă jocul politic poate avea orice deznodământ.

În cazul unui vot favorabil lui Oprea, DNA s-ar vedea în imposibilitatea de a continua dosarul coloanelor oficiale, disjuns din cel privind moartea agentului Gigină.

Procurorii anticorupție anunță un dosar-mamut în legătură cu întârzierile de neacceptat în recuperarea prejudiciilor ca urmare a condamnărilor definitive. Anunțul procurorilor vine într-o situație jenantă pentru stat, care nu reușește să recupereze nici măcar un procent din prejudiciul constatat prin hotărâri judecătorești.

Cu atâta larmă în curtea noastră mică, știrea că SUA își crește substanțial prezența în Europa de Est, inclusiv la noi, a trecut cvasi-neobservată. 

Presa română își demonstrează încă o dată deprofesionalizarea: conducerea Agerpres a declanșat o anchetă internă ca urmare a realizării și publicării unui interviu dezamăgitor cu ministrul Educației, Adrian Curaj. 

Reporterul instituției nu a atins niciuna dintre temele sensibile privind activitatea demnitarului.

Surse EurActiv.ro au declarat că jurnalistul Agerpres desemnat să realizeze acest interviu ar fi trimis o listă de întrebări la cabinetul ministrului Curaj odată cu solicitarea pentru interviu. Potrivit acelorași surse, staff-ul ministrului ar fi tăiat din listă întrebările referitoare la temele sensibile, iar interviul a fost realizat pe baza setului de întrebări astfel convenit.

Tot despre un act jurnalistic semi-ratat este astăzi și recomandarea de lectură a redacției: un text din Washington Post în care este criticat dur interviul luat de Sean Penn celui mai important traficant de droguri mexican, El Chapo.