Fostul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, a atacat dur conducerea de la Kremlin într-un interviu. PSD și UNPR au semnat un protocol pentru alegeri. SUA vrea să „inunde” Europa cu gaz lichefiat ieftin, dar Rusia poate contracara.

Fostul președinte al URSS, Mihail Gorbaciov, a lansat, într-un interviu, critici foarte dure la adresa președintelui Vladimir Putin și a premierului Dmitri Medvedev. Gorbaciov consideră că în Rusia alegerile sunt mai puțin libere decât pe vremea lui.

Liderii UNPR și PSD, Gabriel Oprea și Liviu Dragnea, au semnat, joi, protocolul de colaborare pentru alegeri. Ambele partide și-au atins scopul: PSD se poate baza acum pe UNPR că va respinge modificarea legislației ce ar prevedea alegerea primarilor în două tururi, iar UNPR pare să-și fi găsit o alternativă la catastrofa pe care ar presupune-o participarea în alegeri fără aliați.

Sute de polițiști au făcut razii în Berlin și în alte două landuri germane, în căutarea a patru bărbați care ar fi plănuit atentate în Germania. Trei persoane au fost arestate, printre care și o femeie. Aceștia erau apropiați de ISIS.

Turcia a cerut mai mulți bani pentru a gestiona criza refugiaților, iar Uniunea Europeană a acceptat. Trei miliarde de euro vor ajunge la Ankara și vor fi folosiți pentru integrarea și educarea a două milioane de refugiați sirieni. În schimb, Ankara promite să stopeze fluxul de refugiați către UE.

Prețul scăzut al petrolului aduce mari bătăi de cap Rusiei, iar Statele Unite se pregătesc să inunde piața mondială cu livrări de gaz natural lichefiat (GNL). Aceasta ar putea fi o nouă lovitură pentru Rusia care are, însă, un as în mânecă pentru a-și proteja piața.

În Franța, un studiu arată că numărul persoanelor radicalizate s-a dublat, ajungând la 8.250 de persoane. În martie anul trecut erau 4.015. Studiul s-a făcut și pe baza denunțurilor din familii.

La București, fostul consilier al lui Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare pentru corupție. Judecătorii au dispus și confiscarea extinsă a averii lui Solomon Wigler.

Că veni vorba despre refugiați, recomandarea de lectură a redacției este astăzi un text lucid al The Economist în care jurnaliștii arată cum cred ei că ar trebui gestiona criza migranților în Uniunea Europeană.