Ankara a cerut, la summitul UE-Turcia, liberalizarea vizelor și noi fonduri pentru a nu-i lăsa pe refugiați să ajungă în Europa. În timp ce UE tot caută soluții la criza refugiaților, Rusia a ajuns la fundul sacului: taie din bugetul apărării.

Potrivit draftului declarației finale a summitului UE-Turcia, ruta balcanică a refugiaților este închisă, fapt ce lovește Grecia, lăsată de colegii europeni să se descurce sigură cu o criză pe care deja n-o mai controlează.

Pentru a nu-i mai lăsa pe refugiați să ajungă în Europa, Turcia a jucat tare, cerând liberalizarea vizelor, trei miliarde de euro pe lângă cele trei deja stabilite și deschiderea unor noi capitole de negociere în procesul de aderare la UE. 

În contextul în care românii nu se arată prea dornici să primească refugiați, ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a scris un editorial, în care face apel la primirea refugiaților. El recunoaște că poate fi înfricoșător să primești noi imigranți, dar îi sfătuiește pe români să-i lase pe refugiați să devină parte a noii Românii, subliniind că nu se știe de unde va apărea viitorul Albert Einstein.

Probleme are și Rusia unde vistieria statului s-a cam golit, urmare a sancțiunilor internaționale și a prețului scăzut al petrolului. Anul acesta suma alocată armatei va fi redusă cu 5%.

Pe plan intern, justiția a mai înregistrat un record: patronul firmei de asigurări Astra, Dan Adamescu, trebuie să plătească 40 de milioane de lei, dacă vrea să fie cercetat în stare de libertate. 

Adamescu este cercetat pentru abuz în serviciu în formă calificată, spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu. 

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat în cazul liceului Carmen Sylva din Timișoara. Conducerea instituției a decis că nu mai primește copii în clasa pregătitoare, dacă părinții sau bunicii acestora nu au învățat la această școală. 

Petre Florin, membru CNCD, a explicat pentru EurActiv.ro, că aceste criterii încalcă legislația, întrucât "condiționează accesul copiilor la clasa pregătitoare pe criterii de apartenență la o categorie socială”. 

Recomandarea de lectură a redacției: o cronică amară despre direcția Americii, pe fondul alegerilor primare -  The End of American Idealism (New York Times)