România ar putea deveni a doua țară din Europa care interzice supermarketurilor să distrugă alimentele a căror dată de expirare se apropie. Și totuși sectorul agricol suferă din cauza lipsei subvențiilor, iar seceta de anul trecut a lăsat urme în PIB

Comercianții care nu reușesc să vândă produsele alimentare a căror dată de valabilitate este aproape de expirare, vor fi obligați să le doneze, conform unui nou proiect de lege menit să reducă risipa de alimente. O inițiativă similară a fost adoptată în februarie de Franța, care a devenit prima țară din lume care a interzis eliminarea alimentelor care se apropie de expirare.

De cealaltă parte, producătorii agricoli sunt în mare impas din cauza neplății subvențiilor APIA. Narcis Niță, un antreprenor din Dolj activ de ani buni în domeniul agricol, îl interpelează pe Dacian Cioloș prin intermediul EurActiv: „Nu îmi vine să cred că, sub comanda unui comisar pentru agricultură, agricultura este în cea mai grea situație”.

Economia României a crescut anul trecut cu 3,7 la sută, susținută de consumul privat și de o revenire a investițiilor, astfel că produsul intern brut a ajuns anul trecut la 710,3 miliarde lei (circa 159 miliarde euro).

Ankara este dispusă să-i primească înapoi pe migranții ilegali ajunși în Europa, dar i-a surprins pe participanții la summitul UE-Turcia cu pretenții foarte mari. Până la sfârșitul săptămânii viitoare, UE și Turcia trebuie să ajungă la un acord pe tema refugiaților.

Parlamentul European pare că are alte priorități pe masă. Eurodeputații au votat o propunere legislativă care încurajează combinarea schemelor separate de lapte și fructe consumate în școlile din UE. Astfel, bugetul anual va fi majorat cu 20 milioane de euro, ajungând la 250 milioane pe an.

Și tot legat de copii, dar de vârstă mai mică - de ziua femeii, parlamentarii fac un cadou viitoarelor mame: eliminarea plafonului în cazul indemnizației de creștere a copilului, de la 1 iulie.

Recomandarea de lectură vine din Harvard Business Review și prezintă rezultatele oarecum neașteptate ale unui studiu: Employees Leave Good Bosses Nearly as Often as Bad Ones – sau cum uneori nici măcar managerii buni nu pot opri plecarea angajaților.