Fiscul și-a prezentat marți bilanțul, prilej de laudă a reformei și a îmbunătățirii colectării de taxe. O facilitate esențială lipsește însă din arsenalul ANAF.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) are în vedere în acest an simplificarea formularelor și procedurilor administrative, dezvoltarea spațiului virtual privat și implementarea plății prin POS, a anunțat într-o conferință de presă, Dragoș Doroș, președintele instituției. 

„Un obiectiv este dezvoltarea spațiului virtual privat. Este unul dintre obiectivele noastre importante, să tăiem cât mai mult hârtii, să interacționăm cât mai mult în spațiul virtual cu contribuabilii. Este un pas mare în vederea îmbunătățirii colectării”, a spus Doroș, potrivit Agerpres.


„Anul acesta, cât mai curând, sperăm să implementăm plata cu cardul. Din păcate suntem printre instituțiile care nu au implementat lucrul acesta. Vom face în așa fel încât să se întâmple anul acesta”

, a mai spus șeful Fiscului.

Începând de anul trecut, ANAF a implementat un program de modernizare. În 2015, Fiscul a îmbunătățit gradul de colectare cu 7,8%, iar conformarea voluntară la plată a fost de 83,5%, potrivit raportului instituției pe anul trecut. 

„Dezvoltăm componenta de asistență și încurajăm conformarea voluntară a tuturor contribuabililor. Rezultatele reformei deja se văd”, a spus și Anca Dragu, ministrul de finanțe.

Ea a notat că și în prima parte a acestui an încasările bugetare totale au crescut, cu 7% în termeni nominali, în pofida măsurilor de relaxare fiscală, printre care reducerea cotei de TVA de la 24% la 20%.

Anul trecut, ANAF a colectat 196,8 miliarde lei (43,73 miliarde euro), cu 14,26 miliarde lei (7,8%) mai mult decât în 2014, se arată în raportul de activitate al instituției. Ca urmare, ponderea veniturilor bugetare în PIB a ajuns la 27,9%, cu 0,5 puncte procentuale mai mult decât în 2014.

Prezent la bilanțul ANAF, premierul Dacian Cioloș le-a transmis angajaților ANAF că se așteaptă și în acest an „la o îmbunătățire a activității, la o creștere a gradului de colectare, mai ales prin reducerea evaziunii fiscale”. 

Totuși Cioloș a punctat că este important ca Fiscul să nu fie perceput ca un organism de represiune.


„Cred că e important să înțeleagă toată lumea că ANAF nu e un organ represiv, ci este un partener și trebuie să fie un partener al mediului de afaceri, un partener care acționează pe baza unor reguli foarte clare, reguli stabilite de legiuitor”

, a afirmat primul ministru.