Banca Națională a României susține că inițiativele legislative recente care doresc să modifice domeniul financiar-bancar conduc la un risc sever pentru sistemul bancar local.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a afirmat joi, la prezentarea raportului asupra stabilității financiare, că banca centrală a identificat pentru prima oară în România un risc sistemic sever, scrie Ziarul Financiar în ediția online.

„În ultimele șase luni s-au intensificat inițiativele care își propun să modifice retroactiv aspectele din sistemul bancar. Legea dării în plată este cea mai cunoscută. Toate propunerile privind cadrul legislativ în domeniul financiar bancar se concentrează într-un risc sistemic sever”, a spus Isărescu.

Guvernatorul a adăugat că există și alte acte legislative care pot afecta serios stabilitatea, motivate și de faptul că 2016 este un an electoral, dar desigur este doar o motivație. „Anumite propuneri legislative recente riscă să încalce dreptul de proprietate, să contrazică fundamentele unei economii de piață, să creeze instabilitate”.

La rândul său, viceguvernatorul Liviu Voinea a afirmat că BNR a identificat din octombrie 2015 încoace riscuri noi în sistem - riscul intern sever, legat de propunerile legislative și riscul extern de intensitate ridicată referitor la posibila ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

„A început să se materializeze și riscul privind divergența politicilor monetare a principalelor bănci centrale. Avem și un risc sistemic în scădere: riscul asociat stocului de credite în valută”, a spus Voinea.