Ceremonia de activare a Unității de integrare a forțelor NATO din București a avut loc joi, evenimente similare fiind organizate concomitent în alte cinci țări aliate din flancul estic.

Președintele Klaus Iohannis a transmis că înființarea acestor structuri de comandă reflectă determinarea și capacitatea NATO Alianței de a întări apărarea statelor membre.

Dușa a mai spus că Unitatea de integrare a forțelor este prima structură NATO care va funcționa în România la 11 ani de la primirea României în Alianța Nord-Atlantică.

La eveniment au participat, din partea NATO, ambasadorul Sorin Ducaru, asistentul secretarului general al Alianței și reprezentantul său la ceremonie, precum și generalul locotenent Christopher Harper, directorul general al Statului Major Internațional al NATO.

Ducaru a precizat că aceste unități regionale de comandă, înființate în România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, nu reprezintă baze militare, ci "unități de comandă", care vor ajuta Alianța la pregătirea unor reacții la orice fel de agresiune sau situații care afectează securitatea aliaților.

"Aceste Unități de integrare a Forțelor vor facilita desfășurarea rapidă a forțelor aliate în regiune, ori de câte ori este necesar, vor susține planificarea apărării colective și vor reprezenta un element de sprijin pentru continuarea instrucției și a exercițiilor militare", a explicat Sorin Ducaru.

El a mai spus că aceste măsuri ale Alianței vin într-un context geostrategic dificil, jalonat de acțiunile militare al Federației Ruse, care au violat cadrul legal internațional și pacea în Europa, precum și de provocările din vecinătatea sudică a NATO.

La rândul său, generalul locotenent Christopher Harper, directorul general al Statului Major Internațional al NATO, a subliniat că cele șase Unități nu reprezintă forțe ofensive ale Alianței.

Președintele Klaus Iohannis a transmis, într-un mesaj cu ocazia activării Unității, că înființarea acestor structuri de comandă reflectă determinarea și capacitatea Alianței de a întări apărarea statelor membre în fața provocărilor și instabilității crescute din vecinătatea estică.

Activarea Unității din București a avut loc concomitent cu ceremonii similare în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, țări în care există astfel de centre NATO. Unitatea din România va deveni complet operațională până în primăvara anului 2016.

NATO a decis, la summitul din septembrie 2014, ca șase țări din flancul estic (România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia) să gazduiască o astfel de unitate, ca parte a pachetului de susținere a aliaților în fața amenințărilor Rusiei.

Pe 26 august, Mircea Dușa a anunțat că investiția pentru acest centru, care a fost amenajat în două luni, se ridică la 16 milioane de lei - 13 milioane din bugetul NATO si 3 milioane lei din bugetul MApN -, iar în această structură vor lucra 42 de militari, din care 27 de posturi vor fi ocupate de militari români, iar celelalte de cadre ale țărilor aliate.

 Înființarea Unității de Integrare a Forțelor NATO a fost decisă prin Hotărârea 32/2015, adoptată de Camera Deputaților și Senat în 23 iunie, sub denumirea NATO Force Integration Unit (NFIU), în Garnizoana București.