Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București au dispus, miercuri, trimiterea în judecată a Cotroceni Park, care deține AFI Mall Cotroceni din București, și a trei membri din conducerea firmei pentru evaziune fiscală.

Potrivit unui comunicat, în perioada septembrie 2009-decembrie 2013, Cotroceni Park a ascuns sursa impozabilă, respectiv valoarea reală a clădirii în care funcționează complexul comercial  AFI Mall Cotroceni, precum și valoarea finală a lucrărilor de construire, în scopul de a se sustrage de la plata impozitului pe clădire și a taxei de autorizare a lucrărilor de construire.

De cealaltă parte, compania Cotroceni Park SA precizează, într-un comunicat, că investigația nu a fost încă finalizată, astfel încât nici companiei și nici persoanelor fizice investigate nu li s-a adus la cunoștință în mod oficial eventuala finalizare a actelor de cercetare și întocmirea unui rechizitoriu.

„Cotroceni Park SA este o companie care a respectat și continuă să respecte legile României, achitând întotdeauna taxele și impozitele datorate către statul român. Din 2009 și până în prezent, Cotroceni Park a contribuit la bugetele locale cu peste 56,5 milioane de lei”, se mai arată în comunicatul dezvoltatorului imobiliar.

Prejudiciul la bugetul local al Sectorului 6 București estimat de procurori se ridică la circa 11,84 milioane lei, la care se adaugă majorări de întârziere calculate până la data de 26.06.2014, astfel că datoria totală cu titlu de impozit pe clădire este de peste 19,13 milioane lei.

De asemenea, procurorii au stabilit că firma a declarat o valoare finală nereală a lucrărilor de construire în declarația privind valoarea reală a lucrărilor de construcție, înregistrată la Primăria Sectorului 6 București în anul 2010, prejudiciind prin aceasta bugetul local al Sectorului 6 București cu peste 700 de mii lei., la care se adaugă majorări de întârziere, astfel că datoria totală cu titlu de taxă de autorizare a lucrărilor de construire este de peste 1,5 milioane lei.

Laura Croitoru, director economic la Cotroceni Park, în perioada septembrie 2009-decembrie 2013, este acuzată că, împreună cu Daniel-Cristian Pohaci, contabil șef, a ascuns sursa impozabilă, respectiv valoarea reală a clădirii în care funcționează complexul comercial AFI Mall Cotroceni, în scopul de a se sustrage de la plata impozitului pe clădire. 

Procurorii au trimis-o în judecată și pe Gabriela-Maria Alexe, care, în luna august 2010, a ascuns sursa impozabilă, respectiv valoarea finală a lucrărilor de construire, în scopul de a se sustrage de la plata taxei de autorizare a lucrărilor de construire.

Aceasta a întocmit și semnat nota contabilă anexată la declarația privind valoarea reală a lucrărilor de construcție, înregistrată la Primăria Sectorului 6 București, prin care a fost declarată o valoare finală a lucrărilor de construire în valoare de aproape 659 milioane lei, deși valoarea reală era de 729,71 milioane lei.  

Conform comunicatului, prejudiciul total creat bugetului local al Sectorului 6 București de către inculpați a fost stabilit la 20,664 milioane lei. În cursul urmăririi penale,  SC Cotroceni Park SA a recuperat în cea mai mare parte prejudiciul, prin achitarea sumei de 20,371 milioane lei.