Premierul Viorica Dăncilă, preşedintele PSD, a anunţat vineri că propune partidelor parlamentare semnarea Pactului naţional pentru bunăstarea românilor. Călin Popescu-Tăriceanu vede propunerea ca pe un ''un gest politic''.

UPDATE

"Doar dacă dumneavoastră și PSD semnați pactul pentru anticipate și vă prezentați demisia din funcția de Prim-ministru al României, considerăm se vor crea premisele pentru a putea discuta despre un astfel de pact", i-a transmis lui Dăncilă liderul USR, Dan Barna. 


***

"Suntem practic în campanie electorală, chit că formal suntem în campania preelectorală și toți competitorii încearcă să prezinte abordări și chestiuni atractive pentru electorat, până aici nimic rău. Însă trebuie să înțelegem că ce se face acum cu acest pact și ce au încercat alții să vină cu tot felul de documente tip pact sunt acțiuni electorale, le citim și trecem mai departe. Însă ideea de înțelegere transpartinică, ideea de Pact este bună dacă vine după  o validare", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, prezent sâmbătă la Şcoala de Vară a Tineretului Naţional Liberal.

***

"În calitatea mea de lider al ProRomania vreau să confirm că am primit din partea Doamnei Viorica Dăncilă propunerea de a semna 'Pactul Naţional pentru Bunăstarea Românilor'. Deşi mailul apare ca fiind trimis de 'Liviu Dragnea - Cabinet Preşedinte' - am luat foarte în serios propunerea pentru că subiectul este foarte serios! Vreau să anunţ faptul că voi propune colegilor mei să semnam şi susţinem acest Pact Naţional", a scris Victor Ponta sâmbătă pe Facebook.

"ProRomânia a fost iniţiat de câţiva oameni care, în anul 2012, au facut parte din Guvernul care a dat înapoi românilor pensiile şi salariile tăiate în 2010 de Băsescu şi PDL / este absolut normal să susţinem în continuare şi cu toată consecvenţa principiul păstrării veniturilor populaţiei. Am semnat, la iniţiativa Preşedintelui Klaus Iohannis, Acordul Politic Naţional pentru garantarea drumului european al României - pentru că principiile acelui Acord erau corecte şi susţinute constant de către ProRomânia / suntem gata să semnăm şi Pactul Naţional pentru garantarea salariilor şi pensiilor românilor pentru că şi acest principiu este corect şi în linie cu politicile promovate de ProRomânia / faptul că cei doi iniţiatori au interese electorale legate de Alegerile Prezidenţiale este secundar pentru noi", a explicat el.

+++

"Am vazut cu toţii în ultima perioadă nenumărate propuneri de pacte şi acorduri. Partidele şi candidaţii vorbesc între ei despre cum să joace jocul politic, se ceartă, negociază şi eşuează lamentabil în faţa românilor. Pentru că niciuna din aceste iniţiative nu are impact şi finalitate pentru oameni. Niciuna nu a fost gândită în interesul românilor, niciun astfel de acord nu s-a concretizat într-o măsura menită să facă bine societăţii, să aducă o creştere a nivelului de trai ori vreo formă de progres în viaţa de zi cu zi. Eu astăzi propun, în faţa dumneavoastră, singurul pact pentru cetăţeni, singura înţelegere pe care merita să o facă forţele politice din România: aceea a bunăstării românilor", a scris vineri seara pe Facebook Viorica Dăncilă.

"Având în vedere istoricul şi practica guvernelor de dreapta de a tăia veniturile românilor şi ţinând cont de afirmaţiile din ce în ce mai dese ale unor lideri politici care anunţă că vor impune din nou măsuri de austeritate şi regres social, propun partidelor parlamentare semnarea Pactului naţional pentru bunăstarea românilor, care trebuie să fie garanţia politică a continuării creşterii nivelului de trai al românilor în perioada următoare. Vreau ca oamenii să primească o minimă asigurare scrisă din partea întregii clase politice că nu li se vor tăia salariile şi pensiile, aşa cum s-a făcut în guvernarea 2010-2012", a mai scris Dăncilă.


Într-o declaraţie de presă susţinută la sediul central al PSD, purtătorul de cuvânt al partidului, Valeriu Steriu, a declarat vineri că pactul naţional pentru bunăstarea românilor, propus de  Viorica Dăncilă, a fost transmis către toate partidele parlamentare şi grupului minorităţilor de la Camera Deputaţilor, pe care le-a invitat să semneze acest document.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că pactul e ''un gest politic'' şi i-a reamintit premierului că are nevoie de un vot în Parlament "pentru restructurare".

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a declarat pentru Agerpres că propunerea privind un pact pentru bunăstarea românilor, făcută de preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, este ''o sfidare fără margini'' pentru orice om de bun simţ care a văzut ani la rând cum agenda guvernamentală ''a fost acaparată de persoane cu probleme penale''.

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a precizat pentru Agerpres că singurul pact la care ar putea adera ''cu toată convingerea'' ar fi unul referitor la plecarea actualului Guvern, deoarece consideră că PSD ''şi-a atins limitele'', iar un partid care nu mai poate răspunde aşteptărilor cetăţenilor trebuie să treacă în opoziţie.