În ziua în care Guvernul ar fi trebuit să discute realocarea banilor de la buget, ministrul finanțelor își exprimă speranța că rectificarea va fi pozitivă.

Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor, a anunțat săptămâna trecută că Guvernul va discuta luni proiectul de rectificare, care a fost amânat de luna trecută pentru că era nevoie de o discuție pe tema lui în Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

În contextul în care în spațiul public au apărut diverse comentarii, iar ALDE - partenerii de coaliție ai PSD - a criticat proiectul rectificării, Teodorovici a spus luni, într-un interviu acordat Radio România Actualități, că speră că rectificarea va fi pozitivă, de parcă nu ar cunoaște datele pe care le propune chiar ministerul pe care îl conduce.

„Da, e important de spus că față de ceea ce a apărut în spațiul public zilele trecute, pot să spun așa, într-un singur cuvânt că va fi o rectificare sperăm noi pozitivă, adică toate ministerele, cele care au planificate măsuri importante de investiții și nu numai, vor primi toate sumele necesare astfel încât până la finele acestui an să le și aplice”, a spus Teodorovici, în emisiunea Apel Matinal, de la RRA.

Reprezentanții ALDE au criticat public tăierile de bugete de la ministere importante, precum transporturi, educație sau sănătate.

„Dacă va rămâne așa, nu se va bucura de susținerea noastră”, a declarat joi vicepreședintele ALDE Varujan Vosganian, pentru Digi24.ro. „Îmi pare rău că după anunțarea candidaturilor la alegeri, relația în coaliție debutează așa... Până în clipa de față, rectificarea este un proiect PSD”, a mai spus Vosganian.

Un alt reprezentant al ALDE, deputatul Andrei Gerea, fost ministru al economiei și ministru pentru energie și IMM în guvernele conduse de Victor Ponta, a criticat potențialele tăieri de la Start Up Nation.

„Am citit azi cu îngrijorare o scrisoare pe care un român, care a fost implicat în programul #StartUpNation, a adresat-o ministrului pentru Mediul de Afaceri. Acesta atrăgea atenția asupra unei informații care a circulat în spațiul public, și anume că ar urma ca la rectificarea bugetară să nu mai acorde finanțarea prin programul Start-Up Nation celor 10.000 de firme, 1.400 de antreprenori români urmând să rămână pe dinafară”, a scris vineri, pe Facebook, Andrei Gerea.

Teodorovici insistă că Guvernul are bani, inclusiv pentru plata pensiilor și salariilor, dar și pentru investiții. „Toate ministerele care au planificate măsuri importante de investiții și nu numai, vor primi toate sumele necesare astfel încât până la finele acestui an să le și aplice. Sunt convins că va fi o rectificare pozitivă”, a declarat ministrul finanțelor.

Oficialul a negat existența unor tensiuni în coaliție, dar l-a ironizat pe Varujan Vosganian, care a fost și el șef al finanțelor în guvernul Tăriceanu. „A trecut ceva timp de când nu mai este ministru de finanțe și probabil că anumite practici, să spunem, așa-numite... de finanțe au devenit, așa, cam depărate și probabil de temut, pentru care dânsul a făcut afirmații pe care le-a făcut”, a spus Teodorovici, în interviul acordat RRA.

Ministrul a continuat, spunând că au avut loc discuții în coaliție și vor mai fi în cursul săptămânii. „Săptămâna aceasta planificăm să aprobăm această rectificare de buget și cred că lucrurile sunt clarificate, doar micile detalii au mai rămas de pus la punct și lucrurile sunt așa cum am spus și în coaliție și cum am promis populației, mai ales”, a punctat Eugen Teodorovici.

Dar, insistă ministrul, nu vor fi ministere care se vor trezi cu bugetele tăiate și vor fi alocați bani și autorităților locale, iar salariile și pensiile vor fi plătite la timp. „Toate veniturile populației au fost asigurate. De la 1 septembrie creșterea punctului de pensie este prevăzută în buget”, a spus Teodorovici.

Dar persoanele cu dizabilități rămân pe dinafară, din nou, în condițiile în care indemnizațiile nu au fost majorate în acest an. Creșterea indemnizațiilor pentru persoanele cu handicap va fi prevăzută doar în bugetul pentru anul 2020.

„Este în lucru un astfel de proiect, din partea Ministerului Muncii. O să discutăm asupra lui și cel târziu, să spunem în bugetul anului viitor, vor fi prevăzute astfel de modificări în sensul de greștere, pentru că este corect, sunt persoane care au nevoie de aceste sume, nu sunt sume foarte mari, dar au nevoie de aceste sume pentru cele, să spunem așa, necesare”, a conchis Teodorovici.

Cert este că, până la ora publicării acestui articol, Ministerul Finanțelor nu a publicat niciun proiect de rectificare, iar site-ul Guvernului încă nu menționează nici măcar ziua în care ar fi programată o ședință a Executivului.