Referendumul pentru justiție convocat de președintele Klaus Iohannis a trecut pragul minim de 30% pentru a fi validat. Potrivit BEC, la ora 17.16 a atins pragul de 30,01%, adică 5.504.089 au votat pentru acesta.

UPDATE


 

”Bună seara, dragi români! Sunteți fantastici! Vă felicit! Ați participat astăzi în număr mare la alegerile europarlamentare și la referendum. Participarea este senzațională! Avem în jur de 50% prezență la europarlamentare și în jur de 40% prezență la referendum. Dragi români, vă mulțumesc! Ați dat un vot clar, un vot ferm, un vot care nu poate ignorat de niciun politician în România. Referendumul a trecut cu brio. Așadar, dragi români, ați votat clar și ferm pentru o politică corectă, pentru o justiție dreaptă, pentru o justiție independentă, pentru o bună guvernare pentru români și pentru România. Vă mulțumesc pentru această participare la referendumul pe care l-am convocat!”, a declarat Klaus Iohannis, după închiderea urnelor.

 

Iohannis le-a mulțumit celor care au avut răbdare pentru a vota: ”Le mulțumesc românilor care au avut răbdare, unii foarte, foarte multă răbdare, ca să ajungă să-și exprime votul pentru România Europeană! Cu toții am votat pentru o Românie Europeană”.

PSD, a doua oară, și-a bătut joc de români, mai ales de românii din Diaspora: ”Rușine, PSD”.

El a felicitat PNL și USR-PLUS și a spus că rezultatul PSD e pe măsura realizărilor din doi ani și jumătate de guvernare: ”Nimic n-au făcut, nimic n-au primit”.

”PSD a obținut un rezultat pe măsura realizărilor din doi ani și jumătate de guvernare. Nimic n-au făcut, nimic n-au primit. Este o cădere imensă pe care a înregistrat-o PSD de la alegerile din decembrie 2016 până astăzi, și asta arată cum văd românii această guvernare pesedistă eșuată.Este clar că acest - cum am mai clasificat – acest accident al democrației românești care este guvernarea PSD trebuie să dispară! În urma acestui rezultat, Guvernul PSD trebuie să plece! Este un rezultat care nu poate să fie interpretat în niciun alt fel!”, a susținut președintele.

+++

Mai mult de 200.000 de persoane au votat și la secțiile din străinătate pentru referendum, potrivit datelor în timp real de pe site-ul BEC.

Legea 3/2000 prevede: Art. 5 (2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

(3) Rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente.

Conform Autorității Electorale Permanente (AEP), la referendum sun înscriși în listele electorale permanente 18.267.997 de persoane. Procentele de 30% și 25% se aplică la acest număr, neincluzând și persoanele cu domiciliul în străinătate.

Pentru a fi validat, referendumul avea nevoie de 5.480.080.

+++

În cadrul referendumului, cetățenii trebuie să răspundă prin DA sau NU la două întrebări, aflate pe buletine de vot separate:  

1. Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?

2. Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?