Ministerul pentru Românii de Pretutindeni spune că situația alocațiilor din Austria va fi discutată la reuniunile din cadrul Președinției Consiliului UE.

„Ministerul Afacerilor Externe și Guvernul României au luat notă cu îngrijorare de intrarea în vigoare, în Austria, la 1 ianuarie 2019, a legislației privind ajustarea nivelului alocațiilor pentru copiii nerezidenți ai lucrătorilor din acest stat membru în funcție de costul mediu al vieții din țara de rezidență a copilului”, a anunțat MAE într-un comunicat.

Parlamentul austriac a adoptat legea privind indexarea alocațiilor pentru copiii din străinătate ai cetățenilor UE care lucrează în Austria. Astfel, pentru cele mai multe state, inclusiv România, această înseamnă o reducere a sumelor plătite, prin ajustarea la nivelul de trai din țările comunitare unde trăiesc acești copii. 

Legea nu se aplică copiilor care locuiesc în Austria.

„Considerăm că o astfel de decizie contravine principiilor care se află la baza proiectului european și legislației Uniunii, prin crearea unei situații de discriminare în ceea ce privește cetățenii altor state membre, inclusiv români, care plătesc contribuții în Austria”, susține Ministerul Afacerilor Externe.

Reprezentanții MAE spun că românii care lucrează în Austria plătesc aceleași taxe ca cetățenii acestui stat și prin urmare ar trebui să beneficieze de tratament egal cu privire la drepturi, amintind de Tratatul prvind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) și de jurisprudența Curții de Justiție a UE care a spus mereu că tratamentul egal al cetățelor europeni interzice măsurile discriminatorii.

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni semnalează că această lege îi afectează nu doar pe români, ci și pe cetățenii altor state din Uniune. „Așadar, este o problemă la nivel european ce trebuie abordată la nivel european și, în acest sens, avem încredere în instituțiile și mecanismele Uniunii Europene. Totodată, în cadrul reuniunilor pe care Ministerul pentru Românii de Pretutindeni le va organiza în marja deținerii de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene, vom avea, cu siguranță, pe agendă situația din Austria”, a declarat ministrul Natalia-Elena Intotero, într-un comunicat de presă al instituției.

Conform datelor prezentate anul acesta de autoritățile austriece, România se află pe locul 4 în clasamentul transferurilor și al economiilor înregistrate prin indexare, după Ungaria, Slovacia și Polonia. În anul 2016, guvernul austriac a înregistrat 14.213 copii care primesc beneficii sociale austriece (alocație sau deducere fiscală) și trăiesc în România.

După decizia prin indexarea cu un coeficient de 0,484, aceste beneficii vor fi practic înjumătățite în cazul României. Coeficientul reprezintă diferența dintre nivelul prețurilor dintre cele două țări (calculată conform unui indicator la nivel european).