Curtea de Apel București a admis joi o cerere a Ministerului Apărării Naționale prin care se solicită suspendarea decretului lui Klaus Iohannis prin care a fost prelungit mandatul șefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă.

Administrația Prezidențială poate face recurs, însă decizia este executorie.

Ministerul Apărării Naționale a transmis că va pune în aplicare hotărârea instanței de judecată care a suspendat decretul de îndată ce aceasta va fi comunicată oficial. Odată cu 1 februarie însă, șefia Statului Major al Apărării nu va fi îndeplinită de actualul locțiitor, generalul Adrian Tonea, având în vedere că acesta intră în rezervă.

„Cu privire la situația locțiitorului șefului SMAp, precizăm faptul că această funcție este îndeplinită până astăzi, 31 ianuarie 2019 inclusiv, de către generalul-locotenent Adrian Tonea, iar începând cu data de 1 februarie 2019, prin ordin al ministrului apărării naționale, a fost împuternicit pentru îndeplinirea atribuțiilor acestei funcții generalul-locotenent Laurian Anastasof”, a transmis MApN.

++++++

MApN a contestat, la Curtea de Apel București, decretul prin care a fost prelungit mandatul de șef al Statului Major al Apărării pentru generalul Nicolae Ciucă. Ministerul a cerut suspendarea și anularea decretului.

„Respinge cererea de repunere pe rol ca nefondată. Respinge excepția inadmisibilității cererii de suspendare, excepția lipsei calității procesual active a reclamantului și excepția lipsei calității procesuale pasive a pârâtei Administrația Prezidențială ca nefondate. Ia act de renunțarea reclamantului la judecata capătului de cerere privind anularea Decretului nr. 1.131/2018. Admite cererea în parte. Dispune suspendarea executării Decretului nr. 1.131/2018 până la pronunțarea instanței de fond. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare. În cazul declarării, cererea de recurs se va depune la Curtea de Apel București. Pronunțarea hotărârii se face prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței”, se arată în decizia CAB.

Președintele Klaus Iohannis a semnat pe 28 decembrie 2018 decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă ca șef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în ședința CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcție. Ulterior, premierul Viorica Dăncilă și ministrul Apărării, Gabriel Leș, au acuzat că șeful statului nu a avut bază legală, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.

Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, a declarat joi, după aflarea verdictului, că soluțiile în această situație urmează să fie găsite „de acum înainte”.

El a făcut această precizare la finalul Reuniunii informale a miniștrilor Apărării din țările membre UE, care are loc în aceste zile la București. „Cred că nu este contextul bun să vorbim despre o astfel de situație. Este o chestiune care ține, până la urmă, de Ministerul Apărării Naționale, este chestiune strict administrativă. Am aflat acum de această decizie. O să vedem soluțiile pe care o să le avem de acum înainte, discuțiile cu președintele”, a spus Leș.

Avertismentul lui Stoltenberg

”Rusia deține un nou tip de rachetă încălcând astfel tratatul (Forțelor Nucleare Intermediare - n.r.). Această rachetă, SSC-8 este capabilă să transporte focos nuclear, e dificil de reperat și poate lovi orașe europene. La reuniunea miniștrilor de Externe din NATO, din decembrie, Statele Unite, susținute de aliații NATO, au anunțat că oferă Rusiei un termen de 60 de zile pentru a se supune din nou regulilor tratatului. Această perioadă se încheie peste două zile și, din păcate, nu vedem niciun progres. Așa că trebuie să ne pregătim pentru o lume în care nu există acest tratat al forțelor nucleare”, declara în acest timp șeful NATO, Jens Stoltenberg, invitat la reuniunea informală a miniștrilor apărării din UE.