Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a declarat joi că oficialii europeni se află sub jurisdicția CJUE și nu pot fi anchetați de autoritățile naționale, potrivit Protocolului privind privilegiile și imunitățile.

Întrebat de dosarul deschis comisarilor Timmermans și Jourova de Secția de anchetare a magistraților referitor la fapte săvârșite în execitarea atribuțiilor de serviciu, Margaritis Schinas le-a reamintit autorităților române că toți oficialii Uniunii Europene sunt subiecți ai jurisdicției Curții Europene de Justiție, iar autoritățile naționale nu au competența de a-i cerceta. 

Schinas le-a mai explicat autorităților române că există un Protocol privind privilegiile și imunitățile, anexat tratatelor europene și semnat de toate statele membre, inclusiv România.

Ce spune acest Protocol?

Articolul 8: Membrii Parlamentului European nu pot fi cercetați, reținuți sau urmăriți datorită opiniilor sau voturilor exprimate în cadrul exercitării funcțiilor lor.

Articolul 9: Pe durata sesiunilor Parlamentului European, membrii acesteia beneficiază:

(a) pe teritoriul național, de imunitățile recunoscute membrilor Parlamentului propriei țări;

(b) pe teritoriul oricărui alt stat membru, de exceptare privind orice măsură de detenție sau urmărire penală.

Articolul 11: Pe teritoriul fiecăruia dintre statele membre și indiferent de cetățenia lor, funcționarii și agenții Uniunii:

(a) beneficiază de imunitate de jurisdicție pentru actele îndeplinite de aceștia, inclusiv afirmațiile scrise sau verbale în calitatea lor oficială, sub rezerva aplicării dispozițiilor din tratatele care reglementează, pe de o parte, răspunderea funcționarilor și agenților față de Uniune și, pe de altă parte, competența Curții de Justiție a Uniunii Europene de a decide asupra litigiilor dintre Uniune și funcționarii, respectiv alți agenți ai Uniunii; aceștia beneficiază de imunitate și după încetarea funcțiilor lor.

În acest context, purtătorul de cuvânt al CE a evocat ”marea îngrijorare” exprimată miercuri de Bruxelles referitor la statul de drept în România.

Totodată, Schinas a precizat că nu a fost primită o notificare oficială, informația despre dosar fiind aflată din presă.