Dacă ministrul de Interne dă vina pe sistemul STS, pe care l-ar vrea eliminat din procesul de organizare a alegerilor, secretarul general al MAE pune accentul pe grupurile de agitatori din Diaspora.

"La MAE nu au existat sesizări cu privire la existența votului multiplu. Ne-au fost sesizate însă mai multe incidente. Au fost raportate de misiunile noastre diplomatice incidentele care se refereau fie la grupurile de agitatori, care au făcut propagandă electorală în secțiile de votare, interzisă prin articolul 64 din Legea 208/2015, acțiuni violente de limbaj și injurii care au fost adresate membrilor corpului diplomatic, cazuri de violență fizică, agresarea membrilor comisiei, folosirea de obiecte contondente pentru a intra în secțiile de votare sau sediile oficiilor diplomatice. În multe cazuri s-a intrat cu forța în secțiile de votare, inclusiv pentru a se sustrage buletine de vot. Unele persoane din grupurile de agitatori se aflau sub influența băuturilor alcoolice. În anumite cazuri, cum ar fi în Italia, forțele de ordine i-au recunoscut ca fiind participanți și la alte acțiuni violente", a declarat marți, secretarul general al MAE, Laura Elena Chiorean, la audierile din Comisia specială de anchetă a eventualelor nereguli la europarlamentarele din mai, relatează Agerpres.

Laura Chiorean a mai susținut că la apariția incidentelor la votul din Diaspora a contribuit răspândirea, de la primele ore ale dimineții, de informații false. 

"Aceleași grupuri la care făceam referire, 200 - 500 de persoane, în unele situații ne-a fost raportat că s-au prezentat cu una - două ore înainte de începerea alegerilor, ceea ce a creat o coadă, pentru ca aceia care se prezentau în mod normal la vot în momentul deschiderii secțiilor de votare să aibă o anumită stare, mulți dintre ei, după vot, se așezau din nou la coadă", a afirmat Chiorean.

Ea a mai spus că în secțiile organizate în cadrul ICR Viena, Graz, Linz, cetățeni aflați la coadă au forțat ușile la ora închiderii, iar la Salzburg și la secțiile din Belgia o parte din cei prezenți au scandat violent și au proferat amenințări, inclusiv amenințări cu moartea la adresa membrilor corpului diplomatic.

În cadrul audierilor de marți, ministrul de interne, Carmen Dan, a dat vina pe sistemul de detectare a votului multiplu, spunând că acesta trebuie gestionat de către o firmă privată și nu de către STS.