Președintele Partidului Socialiștilor Europeni (PES), Serghei Stanișev, a spus sâmbătă la Congresul extraordinar al PSD că a venit în România pentru a deschide o nouă pagină în relația dintre social-democrații români și familia lor europeană.

PSD este un partid „puternic, cu rădăcini adânci, care poate depăși orice fel de probleme și poate trece peste tot felul de schimbări”, a spus Stanișev în fața delegaților social-democrați prezenți la Congres.

În plus, șeful PES și-a exprimat susținerea pentru candidatura Vioricăi Dăncilă la prezidențiale, dar și admirația personală pentru aceasta.

„Viorica și-a asumat conducerea partidului într-un moment dificil și a demonstrat de atunci că are și curajul și capacitatea de a-i uni în jurul său pe membrii partidului și de a răspunde la promisiunile pe care le-a făcut”, a spus Stanișev.

El s-a referit și la tensiunile dintre PSD și PES din prima parte a acestui an, când socialiștii europeni au înghețat relațiile cu formațiunea din România.

„Nu este un secret faptul că au existat probleme și dificultăți în dialogul dintre PSD și familia social-democrată europeană în ultima vreme. Trebuie să o felicităm pe doamna Viorica Dăncilă pentru că, în luna iunie, Partidul Socialiștilor Europeni a recunoscut din nou statutul de membru plin al PSD. Am făcut aceasta pentru că avem încredere în angajamentul dumneaei, în angajamentul în favoarea politicilor sociale europene, în activitatea sa ca lider și prim-ministru. Sunt aici ca lider al Partidului Socialiștilor Europeni pentru a închide un capitol care nu a fost un capitol ușor și pentru a deschide o nouă pagină. Îmi exprim solidaritatea și sprijinul pentru doamna Viorica Dăncilă în calitatea sa de candidată pentru Președinția republicii”, a spus Serghei Stanișev.

Stanișev a mulțumit premierului român pentru inițiativa de „a pune pe baze noi și de reporni dialogul” la nivel european.