Senatul a respins marți cererea de reexaminare formulată de președintele Klaus Iohannis în legătură cu legea ANI prin care sunt șterse interdicțiile aplicate parlamentarilor între 2007 – 2013, aflați în conflict de interes.

Senatul e for decizional, astfel că legea va ajunge din nou la președinte pentru promulgare. Căile de atac au fost epuizate. Pe 1 februarie, CCR a decis că legea este constituțională.

Proiectul nu se afla la începutul zilei pe ordinea de zi, însă a fost adăugat în urma ședinței Biroului permanent al Senatului de la 13:30, scrie HotNews.ro. Raportul comisiei juridice, de respingere a cererii de reexaminare, a fost întocmit chiar astăzi, 10 aprilie, deși în programul Senatului nu figura o ședință a comisiei. 

Conform inițiativei deputatului PSD Florin Iordache, interdicțiile aplicate deputaților și senatorilor pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de Agenția Națională de Integritate și care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007 - 2013, până la intrarea în vigoare a Legii 219/2013 pentru modificarea și completarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, încetează de drept.

ANI avertiza, la momentul adoptării proiectului, că soluția preconizată de această modificare legislativă va avea că efect diminuarea până la eliminare a sancțiunilor care decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese și al incompatibilităților. 

Senatorul UDMR, Cseke Attila, a argumentat că proiectul de lege a fost realizat în urma unei decizii a Curții Constituționale cu privire la neconstituționalitatea rapoartelor de evaluare ale ANI pentru parlamentari, emise în perioada 2007-2013, scrie Mediafax.

"Acest proiect vine dintr-o decizie 619/2016 a CCR care prevede textual că în materie extrapenală în 2007-2013 n-a existat reglementare pentru a emite rapoarte de evaluare de către ANI pentru deputați și senatori. Pentru această decizie s-a făcut o propunere legislativă, car ea fost atacată la CCR. Prin decizia 52/2018 Curtea a declarat legea constituțională. Președintele a cerut reexaminare. Această propunere legislativă nu vine decât să răspundă nevoii de intrare în legalitate. Despre asta e vorba. Orice alte tipuri de discursuri divaghează de la subiect", a explicat Cseke Attila.