Ministrul de externe nu se consideră vinovat de cozile de la secțiile de votare din străinătate din ziua alegerilor europarlamentare și majoritatea senatorilor au fost de acord cu el.

Moțiunea simplă „26 mai vă cere demisia, domnule Meleșcanu!”, inițiată de 34 de senatori PNL, USR și PMP, a fost respinsă marți în plenul Senatului.

În favoarea acesteia au votat 37 senatori și 69 au fost împotrivă. Votul a fost electronic secret, scrie Agerpres.

Inițiatorii au susținut, în textul moțiunii, dar și în plen, că Meleșcanu a gestionat MAE și a organizat alegerile europarlamentare și referendumul din 26 mai în străinătate „în mod iresponsabil”.

„Ce s-a întâmplat în 26 mai, la secțiile de votare din diaspora, a fost picătura care a umplut paharul. Nu mai putem tolera proasta gestionare a MAE, a acestui minister-far responsabil de dezvoltarea relațiilor bilaterale și multilaterale și de imaginea României, acest minister care suferă cumplit din cauza domnului Meleșcanu. (...) Ați eșuat lamentabil și irevocabil în fața cetățenilor acestui stat în a le asigura dreptul fundamental de vot pe 26 mai. Vă cerem formal și explicit să vă dați demisia, domnule Meleșcanu!”, se arată în textul moțiunii simple.

În replică, ministrul de extern a susținut că dublarea prin referendum a alegerilor parlamentare europene a creat principala problemă cu care am fost confruntați în aceste alegeri. „Din păcate nu s-a anunțat nimic dinainte, ci s-a publicat imediat (...) în Monitorul Oficial decretul președintelui privind organizarea referendumului”, a spus șeful diplomației române în plenul Senatului.

El a adăugat că o altă cauză „care a condus la disfuncționalități” este legată de funcționarea secțiilor de votare, respectiv lipsa reprezentanților partidelor politice.

Alte probleme enumerate de ministrul de Externe sunt legate de spațiile în care au funcționat secțiile, actele de identitate expirate ale mai multor persoane care doreau să voteze, precum și de „anumite grupuri de susținători”, despre care Meleșcanu a spus că „au continuat să facă campanie electorală, ceea ce e interzis prin lege, și în secțiile de votare, inclusiv prin purtarea unor tricouri pe care erau patru litere „sus și jos PSD”, și care defilau în secțiile de votare, inclusiv în perioada votului”.