Senatorul PSD Șerban Nicolae spune că rezerva de aur trebuie adusă în țară pentru că, așa cum nu îți ții bijuteriile la vecini și nici nu plătești chirie, nici aurul României nu trebuie să fie în afara țării.

"Așa cum dumneavostră, din obișnuiță, vă țineți bijuteriile acasă, nu la vecini, și nici nu plătiți chirie să vi le țină vecinii, eu cred că suntem în situația în care România își poate permite să țină rezerva de aur în propriul teritoriu, să nu mai plătească chirie", a spus Șerban Nicolae, întrebat care sunt avantajele aducerii în țară a rezervelor de aur.

El a mai precizat că nu s-a discutat cu organisemele eurpene despre acest lucru și nu există anumite reglementări care trebuie respectat.

"Nu. În asemenea privințe nu există (reglementări - n.r.). Dacă era vorba de Statul BNR în ceea ce privește organizarea și funcționarea băncii, da. Niciodată nu mi-am pus problema să modific ceva în organizarea și funcționarea BNR. Nici nu ar avea cum să ne impună BCE sau alte bănci centrale reguli cu privire la acest lucru", a continuat acesta.

Șerban Nicolae a mai spus că pe vremea Guvernului Cioloș nu a putut discuta despre aducerea rezervei de aur în țară în aceiași termeni.

"Știam de faptul că rezerva de aur este de peste 100 de tone, că o parte este deja în țară și nu mai suntem în situația în care să ținem aurul în străinătate. E adevărat că odată cu venirea la putere a Guvernului Cioloș nu mai puteam să discut în aceiași termeni. N-am avut nicio secundă încredere în acel experiment trist pentru guvernarea românească și atunci am așteptat să vedem dacă toate acele argumente invocate în primă instanță rămân valabile. Anul 2017-2018 a confirmat acest lucru - economia românească este în creștere, există o stabilitate economică la nivel macro și că economia ar putea să ofere asemenea garanții de siguranță", a mai spus senatorul.