Senatorul PSD a mai declarat, pentru Radio Europa Liberă, că România ar putea doar colabora cu Parchetul European, așa cum fac celelalte state care nu au aderat la această instituție care ar trebui să devină operațională până la finalul anului 2019.

"România nu trebuia să adere la EPPO! Noi ne-am cam grăbit. Sunt chestiuni de detaliu”, a declarat senatorul PSD Șerban Nicolae pentru Radio Europa Liberă. El a mai spus că România ar putea doar colabora cu EPPO, așa cum fac celelalte state care nu au aderat la parchetul paneuropean antifraudă. ”Trebuia mai multă dezbatere, trebuia să cercetăm în amănunt. Nu ești obligat, doar cooperezi”, a susținut Nicolae.

Senatorul social-democrat a mai precizat că Ordonanța ministrului Justiției, Tudorel Toader, care stabilește modul de desemnare de a procurorului care va reprezenta România la Luxembourg, va fi modificată în Senat, deoarece este neconstituțională

"Parchetul European (EPPO) nu prea are acoperire constituțională în România”, a afirmat Șerban Nicolae, deoarece, potrivit Constituției, activitatea procurorilor români este organizată pe lângă instanțe: "Ar însemna că avem două categorii de procurori - cei constituiți în parchete pe lângă instanțele de judecată în România și procurori constituiți în parchete în afara țării".