Coaliția de guvernare ar trebui să se abțină de la orice revoluție fiscală, de la rediscutarea nivelelor de impozitare, a modului în care se percep taxele și să creeze un cadru predictibil pentru mediul de afaceri, crede Varujan Vosganian, de la ALDE

Deputatul Varujan Vosganian, purtător de cuvânt al ALDE, a declarat marți că în perioada următoare ar trebui evitate „revoluții de catifea” în domeniul economic, iar mediul de afaceri să fie lăsat să se dezvolte singur.

„Eu cred că în perioada următoare ar trebui să ne abținem de la a mai face revoluții de catifea în domeniul economic. Cred că e momentul să considerăm că legislația e suficientă pentru a lăsa mediul de afaceri să se dezvolte singur, noi doar încurajându-l prin pârghiile pe care le avem active, de la ajutoare de stat și până la programe start-up”, a spus Vosganian, fost ministru al economiei în guvernele conduse de Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta.

„Deci cred că pe viitor ar trebui să ne abținem de la orice revoluție de natură fiscală, să ne abținem de la rediscutarea nivelelor de impozitare, de la modul în care se percep taxele și să lăsăm mediul de afaceri într-un cadru predictibil în care să se dezvolte”, a precizat el, la Parlament, întrebat dacă ar susține transferul contribuțiilor de la angajat la angajator.

Senatorul PNL Florin Cîțu a declarat că proiectul care dorește reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II) reintroduce contribuția la angajator, care ar fi egală cu a angajatului, în funcție de mărimea companiei. „Deci, după ce am avut transferul contribuțiilor, a fost așa-numita revoluție fiscală, care este o tâmpenie ce nu poate fi descrisă, acum reapare contribuția la angajator. Deci, sunt două lucruri care se întâmplă: se suspendă contribuția către Pilonul II de pensii și reapare contribuția la angajator”, a precizat Florin Cîțu, președintele Comisiei economice din Senat.

De cealaltă parte, guvernanții neagă că doresc desființarea pilonului II, dar recunosc că analizează o reformă a sistemului de pensii.

După ce șeful PSD Liviu Dragnea a spus că cei care răspândesc informații false aduc atingere securității naționale cu referire la știrile despre contribuțiile la pensii, și ministrul de finanțe i-a atacat pe cei care au avansat „scenarii cu privire la sistemul de pensii”, ignorând totuși că informația a fost prezentată pe un site oficial al guvernului.

Premierul Viorica Dăncilă a spus luni că desființarea pilonului II de pensii este exclusă, confirmând însă că guvernul va analiza „dacă este bine ca să avem o opțiune pentru Pilonul I sau Pilonul II de pensii din partea cetățenilor”. Dragnea a spus că virarea unei părți a contribuțiilor către fondurile private ar putea fi totuși suspendată pentru o perioadă de timp și că, în urma analizei, ar putea să se ofere populației posibilitatea de a opta către ce să vireze contribuția socială - fondul public sau un fond privat.

Pe de altă parte, chiar ministrul de finanțe a avertizat că orice scenarii cu privire la sistemul de pensii susținute de oameni care habar nu au despre activitățile Guvernului produc efecte negative în costurile de împrumut pe care Ministerul Finanțelor trebuie să le plătească în piață.

„Orice scenarii cu privire la sistemul de pensii susținute de oameni care habar nu au despre ceea e normal, corect și despre ce lucrează Guvernul produc efecte negative în costurile de împrumut pe care Ministerul Finanțelor trebuie să le plătească în piață. Trebuie să ne gândim dacă astfel de afirmații făcute de politicieni, care mai de care mai nejustificate, nu ar trebui să fie taxate conform legii”, a afirmat Eugen Teodorovici, la Parlament.

Programul legislativ 2018 pentru perioada mai - decembrie, publicat pe site-ul Ministerului pentru Relația cu Parlamentul în 28 aprilie, anunță existența unui proiect de lege potrivit căruia contribuțiile la Pilonul II ar urma să fie suspendate în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2018. Ulterior însă, vina a fost atribuită Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, iar șeful acesteia, Ion Ghizdeanu, a precizat că informațiile legate de suspendarea plăților la Pilonul II de pensii au fost doar scenarii de discuții publicate din greșeală.

Și totuși ministrul de finanțe nu are de gând să urmeze sfatul lui Vosganian privind liniștirea în materie de schimbare a legislației fiscale. De altfel, Teodorovici a spus deja că fiecare articol din Codul Fiscal va fi luat la puricat în următoarea perioadă, urmând ca, de la 1 ianuarie, să avem, practic, un alt Cod Fiscal.