Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan solicită Guvernului „să depună urgent” candidatura pentru găzduirea de către România a sediului Autorității Europene a Muncii.

În februarie, Președinția română a Consiliului și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu privind un regulament de instituire a unei Autorități Europene a Muncii (ELA), care să sprijine statele membre cu aplicarea legislației muncii și coordonarea sistemelor de securitate socială pe teritoriul întregii Uniuni.

Siegfried Mureșan amintește că, pe 14 martie, Consiliul de Miniștri al Uniunii Europene a lansat procedura pentru alegerea sediului nou-înființatei Autorități Europene a Muncii. Termenul pentru depunerea candidaturilor este 6 mai, iar decizia ar urma să se ia prin vot în Consiliul privind Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori din data de 13 iunie.

„Cer Guvernului României să pregătească de urgență o candidatură serioasă pe care să o depună în termenul stabilit. Țara noastră pornește cu cele mai mari șanse să găzduiască această nouă agenție fiind una dintre cele 5 state membre care nu găzduiesc nicio instituție a Uniunii Europene, alături de Bulgaria, Croația, Cipru și Slovacia. În plus, dintre toate aceste state, România are cea mai mare întindere și o populație mai mare decât toate celelalte 4 state la un loc”, spune eurodeputatul.

Dar, adaugă el, „aceste atuuri nu sunt suficiente atât timp cât te prezinți cu o candidatură proastă”, după o demonstrează eșecul în cursa pentru găzduirea Agenției Europene a Medicamentului în 2017.

„De aceea, cer Guvernului să nu repete greșelile de la candidatura pentru AEM și să vină cu  un dosar serios care să cuprindă, în primul rând, un sediu ușor accesibil pentru angajații străini care vor lucra la agenție și să țină cont de toate criteriile de selecție”, mai spune Mureșan.

Autoritatea Europeană a Muncii are drept scop sprijinirea statelor comunitare în vederea punerii în aplicare a actelor juridice ale UE în domeniul mobilității forței de muncă pe teritoriul întregii Uniuni, precum și a coordonării sistemelor de securitate socială. De asemenea, agenția va oferi informații angajaților și angajatorilor cu privire la aspectele complexe ale mobilității transfrontaliere a forței de muncă.