Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu, aflat la un grad de popularitate sub cel de care se bucură Nicușor Dan și Cristian Popescu Piedone, a încercat miercuri să joace o carte "periculoasă": glumițe proaste.

Conferința de presă în care a fost lansat oficial candidat pentru Capitală a debutat cu o sală plină de așa-numiții aplaudaci de partid, entuziasmați și energici la orice tentativă de umor a medicului-candidat, dar și la glumițele nesărate ale celor doi șefi de partid.

Pentru că în sondajele recente Cîrstoiu are undeva la 15% popularitate, posibil ca el să fi dus pe tot parcursul conferinței intenționat discuția despre cum a salvat vieți și cum a coordonat mii de oameni. 

La un moment dat s-a declarat un om "între doctrinele celor două partide" și a spus că, dacă până acum în sondaje era cotat pe locul III în intențiile de vot, începând de astăzi lucrurile stau altfel.

Deși sociologic este imposibil ca în aproximativ două luni un candidat absent până acum din spațiul public și nișat pe o anumită categorie de public datorită meseriei să ajungă la o cotă de încredere suficient de mare încât să-i aducă mandatul de primar, Cîrstoiu a folosit din plin aroganța și a încercat să se facă plăcut în fața camerelor.

Cu zâmbetul pe buze și cu replici copilărești pentru jurnaliști, el a răspuns la întrebarea "Ce vă recomandă să fiți primar" cu replica: "Uitați-vă la mine". Ulterior a înșirat munca depusă la Spitalul Universitar de Urgență din București și că e dreptul lui să candideze, la fel cum oricine are acest drept. Altfel, e dubios cum un om poate face exercita atâtea atribuții într-o singură zi. Poate a descoperit ziua de 100 de ore.

A vorbit și despre faptul că este supraviețuitor al cancerului, în contextul în care poluarea, la cote enorme în București, este responsabilă pentru multe îmbolnăviri, iar acest lucru trebuie schimbat.

La un moment dat, a fost invitat pe scenă și edilul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, care acum pozează în independent, dar este susținut de PSD, pentru a explica de ce a zis că îl susține pe Piedone la Primăria Capitalei.

Negoiță, cunoscut și el pentru declarații incoerente și de multe ori făcute în batjocură, a spus că regretă că spune prea direct ce gândește și că nu e făcut pentru politică. 

De lângă ei, șeful PNL, Nicolae Ciucă, a replicat că nici el nu e făcut pentru politică. Nici Marcel Ciolacu nu s-a abținut de la glume și ironii, una dintre ele fiind că medicul-candidat va crește în sondaje cu ajutorul presei (sic!). 

Ciolacu nu a uitat să lanseze și atacuri la adresa lui Nicușor Dan, strecurând și (cel puțin) o minciună, el susținând că actualul primar general nu a atras fonduri europene.

Cîrstoiu a mai spus că "primarul general nu trebuie să numere steaguri, să care o roabă sau să numere copaci, ci trebuie să dea viziune și să asigure că are instituții care fac asta". Tot el a precizat că "sigur peste 85 de zile mă veți întreba cum mă simt ca primar general".

Pentru că șeful PSD, Marcel Ciolacu avea programată o întâlnire cu oficiali europeni și a trebuit să plece, medicul Cîrstoiu a mai răspuns unei întrebări, iar apoi a plecat brusc de pe scenă în mijlocul conferinței, cu promisiunea că va reveni cu dezbateri publice pe teme importante pentru București.

Prin urmare, românii ar trebui să fie fericiți - că tot e Ziua Fericirii, după cum ne-a anunțat cu o figură de înmormântare candidata care nu a fost să fie - că sunt conduși de oameni care declară cu mândrie că nu sunt făcuți pentru politică. 

Din fericire, Bucureștiul este peste Viena, Amsterdam, Madrid, Roma, Berlin și multe alte capitale europene, după cum visează Sebastian Burduja, invocând un PIB per capita care nu reflectă deloc realitatea. 

După această conferință de presă greu de privit pentru oricine încearcă să decojească declarațiile pompoase și glumițele de grădiniță pentru a găsi măcar o fărâmă de substanță, am rămas doar cu un gust amar. Am putea spune doar ”Doamne ajută!”, dar până acolo ne mănâncă ”sfințișorii” care doresc să ”cucerească Capitala”.