„Statul de drept nu este în primejdie în Ungaria, iar modul în care România, sau Guvernul României, este atacată în acest moment este foarte similar cu modul în care aceste instituții atacă Ungaria", a spus ministrul ungar de externe.

Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, Peter Szijjarto, a dat asigurări vineri că țara sa nu va sprijini niciun fel de atacuri asupra României în Parlamentul European, scrie Agerpres.

„Noi privim România drept un partener strategic și scopul nostru este să construim o relație strategică și o prietenie între cele două state, pentru că este evident că ne confruntăm cu provocări similare. Suntem puși sub presiune de atacuri externe la adresa celor două țări, în ceea ce privește cele două forumuri. (...) Noi nu vom sprijini niciun fel de atacuri asupra României în Parlamentul European”, a spus ministrul ungar la Palatul Parlamentului, după ce s-a întâlnit cu președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

Parlamentul European votează marți o rezoluție asupra statului de drept și independenței justiției din România, după o dezbatere aprinsă ce a avut loc la începutul lunii octombrie.  

Întrebat cum vede modificarea de către politicienii români a legilor justiției, criticată de Comisia Europeană, Szijjarto a declarat: „Este dreptul exclusiv al parlamentarilor români să legifereze în România, așadar nu voi comenta legile din România, pentru că nu este rolul meu să comentez”. Ministrul ungar a adăugat că modul în care Comisia Europeană tratează aceste chestiuni este „foarte nedrept și foarte dezechilibrat”.

El a amintit că au existat multe plângeri în Parlamentul European și în Comisia Europeană cu privire la situația statului de drept din Ungaria, foarte similar cazului României.

„Și știu bine cazul nostru, mai puțin decât cazul României, pentru că nu trăiesc aici, pot să-mi asum responsabilitatea pentru cazul Ungariei și vă pot spune că aceste atacuri și critici la adresa Ungariei sunt bazate pe minciuni. Statul de drept nu este în primejdie în Ungaria, iar modul în care România, sau Guvernul României, este atacată în acest moment este foarte similar cu modul în care aceste instituții atacă Ungaria", a mai spus Peter Szijjarto.  

Parlamentul European a votat în septembrie o rezoluție care cere declanșarea Articolului 7 al Tratatului UE împotriva Ungariei, așa-numita „opțiune nucleară”, în urma căreia Budapesta ar putea rămâne fără drept de vot în UE. Demersurile sunt la început, dar Ungaria ar putea fi a doua țară în cazul căreia se aplică această procedură, după Polonia, pentru încălcări ale statului de drept.