După discuțiile de la Bruxelles cu liberalii europeni, Călin Popescu-Tăriceanu a anunțat miercuri că ALDE nu va face campanie pentru referendum. În plus, el a subliniat necesitatea unei legi privind parteneriatul civil pentru minoritățile sexuale.

Șeful Senatului a declarat la Parlament că întrebarea care "a revenit cel mai des" în întrevederea cu liberalii europeni a fost cea referitoare la referendum și la drepturile minorităților sexuale în România.

Tăriceanu a declarat că ALDE nu se va implica în campania pentru referendum, votanții partidului fiind sfătuiți să voteze conform propriei conștiințe.

În acest context, el a amintit că românii sunt mai degrabă conservatori, 85% dintre repondenții la un sondaj exprimându-se în favoarea modificării definirii căsătoriei în Constituție. 77% dintre votanții ALDE susțin acest punct de vedere.

"Sigur, în anumite țări din Europa lucrurile au evoluat, căsătoriile între persoane de același sex sunt permise, nu știu dacă și societatea românească va evolua în această direcție", a remarcat el.

Călin Popescu-Tăriceanu a mai spus că ALDE respectă libertatea fiecăruia la viață privată și că, după referendum, ar trebui să fie făcute demersuri privind o lege a parteneriatului civil.

Eurodeputata Renate Weber s-a angajat s-o promoveze, vând deja discuții cu societatea civilă în acest sens, a mai spus președintele Senatului.

BOR și Coaliția pentru Familie se opun parteneriatului civil.