Liderul Senatului propune înființarea unei comisii parlamentare în fața căreia să se prezinte oameni din sistemul judiciar care să denunțe abuzurile comise până acum.

”Declanșarea de către Comisia Europeană a procedurii de infringement împotriva României pentru nerespectarea prezumției de nevinovăție în dosarele penale este un semnal major dat pentru a stopa abuzurile și încălcarea drepturilor și libertăților cetățenilor”, a scris luni pe Facebook președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

El susține că decizia Comisiei Europene vine după ani în care lupta împotriva corupției a fost deturnată prin protocolul SRI-DNA și transformată într-o campanie antidemocratică de eliminare a oamenilor incomozi pentru sistem:

 

”Țintele au fost lideri politici, judecători de la CCR și ÎCCJ sau oameni de afaceri, reprezentanti ai mediului academic. S-a ajuns până în punctul în care simpli cetățeni care au intrat în conflict cu oameni sus-puși în sistem au devenit ținta abuzurilor, cum a fost cazul Marianei Rarinca. S-a creat un adevărat sistem asemănător cu modelul securității din anii '50. Arestări abuzive, plimbarea oamenilor încătușați prin fața camerelor de luat vederi, «scăparea» către «UM» din presă de informații din dosare. Prezumția de nevinovăție a fost încălcată flagrant, totul pentru a convinge opinia publică să închidă ochii la abuzurile comise, într-o logică bolnavă conform căreia «câteva abuzuri» sunt acceptabile, pentru că cei acuzați de procurori sunt oricum vinovați. Judecătorii au fost presați să ia decizii așa cum dicta binomul SRI-DNA”.

În realitate, infringementul lansat de CE are legătură cu faptul că România nu a transmis informații privind transpunerea Directivei 343/2016 privind prezumția de nevinovăție în legislația românească.

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București, Angela Cristea, a explicat vineri seară, la Digi 24, că ”nu există o problemă cu prezumția de nevinovăție în statele membre”, întrucât  persoanele cercetate beneficiază de aceasta, dar a fost necesară o armonizare a legislației.

Ea a mai spus că a fost declanșată procedura de infringement deoarece România nu a comunicat CE măsurile luate pentru transpunerea Directivei.

 

”În momentul în care am lansat noi procesul, am constatat că nu există o problemă cu prezumția de nevinovăție în statele membre, deci persoanele suspectate sau acuzate, beneficiază deja de această prezumție de nevinovăție. Numai că vrem să ne asigurăm că beneficiază în același mod în toate statele membre”,

 a declarat Angela Cristea.

Tăriceanu, în schimb, susține că se bucură ”că oficialii europeni încep să realizeze manipularea servită la Bruxelles de unii oameni ai sistemului și de către politicieni servili și iau atitudine față de aceste practici antidemocratice”. 

”Declanșarea procedurii de infringement este un moment zero pentru societatea românească. Toți oamenii politici trebuie să învețe că principiul prezumției de nevinovăție nu este facultativ și termeni ca cel de «penali» trebuie să dispară din vocabularul lor. Epoca «Orban-ilor», valeți ai sistemului, care îndeplinesc ordinele primite, inclusiv prin depunerea unei plângeri penale ridicole împotriva premierului, trebuie să apună. Trebuie să mergem mai departe, pentru că acum este momentul în care tot putregaiul trebuie curățat. Iar curățenia începe cu prezentarea în spațiul public a tuturor abuzurilor comise și a celor care au comis aceste abuzuri”, a mai scris liderul Senatului.

El propune crearea unei ”Comisii pentru Adevăr și Reconciliere”, unde oamenii din justiție să vină și să denunțe în fața parlamentarilor abuzurile din justiție.

”Cred cu tărie că activitatea acestei comisii trebuie să pornească de la un principiu fundamental: toți oamenii din justiție și servicii care ies public și oferă informații despre abuzurile generate de protocoale nu vor avea de suferit. Sunt sigur că mulți procurori sau judecători au acționat sub presiune, nu din proprie inițiativă, iar scopul este să curățăm sistemul, nu să începem o vânătoare de oameni”,

afirmă Călin Popescu-Tăriceanu.

În postarea sa, președintele Senatului mai precizează că a urmărit ”cu dezamăgire” discursul șefei DNA, Laura-Codruța Kovesi, la ONU, apreciind că ”orice ieșire publică a domniei sale de acum încolo face mult rău României”.