Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a transmis marți că recomandarea formațiunii pe care o conduce este ca oamenii să nu voteze la referendumul pe justiție din 26 mai, "pentru a nu îi face jocul președintelui".

"Fiecare are libertatea să procedeze cum crede, dar în condițiile date, rezultă clar că recomandarea noastră este să nu se voteze la acest referendum, pentru a nu îi face jocul președintelui. (...) Mulți colegi m-au întrebat cum să procedeze la referendum. Le-am spus că, după părerea mea, este practic o diversiune prin care președintele încearcă să intre mai devreme în cursa prezidențială, în campanie", a declarat Tăriceanu.

+++

Președintele Klaus Iohannis a convocat un referendum consultativ pe tema justiției în data de 26 mai, când au loc și alegerile europarlamentare. 

Cetățenii vor trebui să răspundă prin DA sau NU la următoarele întrebări:  

1. Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?

2. Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?