Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat joi că i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să îl demită pe Ionuț Mișa de la șefia ANAF.

UPDATE Potrivit unui comunicat al Guvernului, la șefia ANAF a fost numită Mihaela Triculescu, specialistă în insolvență. Decizia de numire intră în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Potrivit Executivului, Mihaela Triculescu este economist cu peste 19 ani de experiență în mediul privat, și a fost una dintre propunerile lui Eugen Teodorovici pentru funcția de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), cu rang de secretar de stat.

+++

„Anul 2019 este un an cu foarte multe provocări, iar ANAF ca principală instituție publică din România trebuie să-și schimbe radical comportamentul în economie. Trebuie să demonstreze că are un tratament corect, onest și echitabil față de contribuabil", a declarat Teodorivici.

De asemenea, ministrul speră ca decizia premierului să fie luată cât mai repede și să fie publicată în Monitorul Oficial. 

Teodorovici i-ar fi trimis solicitare a de demierea a lui Ionuț Mișa premierului la finalul anului, din cauză că ar fi nemulțumit de activitatea acestuia.

Miercuri seară, imediat după ce a apărut în spațiul public informația că ar putea fi demis, Ionuț Mișa a declarat, la Digi24, că  ANAF are cele mai mari încasări din istorie, iar angajații ar trebuie felicitați.

"Nu știu despre ce solicitare ar fi vorba. Public, ministrul nu a făcut nicio declarație de acest gen. Cred că ar fi și foarte greu să facă o astfel de solicitare, având în vedere că ANAF are cele mai mari încasări din istorie și mult peste ce a fost prevăzut inițial în legea bugetului. Cel mult să felicite public angajații și conducerea ANAF pentru rezultatele deosebite care au contribuit major la încadrarea în deficit", a spus Mișa.

+++

În luna aprilie a anului trecut, Teodorovici l-a atenționat pe Mișa că va trebui să respecte țintele privind încasările, care au stat la baza bugetului pe 2018, ținte stabilite chiar de Mișa în 2017, când acesta a îndeplinit funcția de ministru al Finanțelor.

În luna iulie a anului trecut, Teodorovici a repetat avertismentul și a spus că Mișa trebuie să lucreze ”foarte, dar foarte mult” pentru a se ridica la nivelul său de exigență și nu acceptă nicio deviere de la planul de încasări stabilit chiar de Mișa în 2017.La finalul anului trecut, Teodorovici ar fi cerut premierului Dăncilă, printr-o scrisoare, demisia lui Mișa, nefiind mulțumit de activitatea sa în fruntea ANAF, potrivit surselor consultate de News.ro.

Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât și bugetele de pensii și de șomaj, a încheiat primele 11 luni cu un deficit de 26 miliarde lei (5,58 miliarde euro), 2,7% din Produsul Intern Brut (PIB), de aproape trei ori mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele publicate recent pe site-ul Ministerului Finanțelor.

În primele 11 luni din 2017, deficitul bugetar a fost de 10,2 miliarde lei, respectiv 1,21% din PIB. În aceeași perioadă din 2016, deficitul bugetar a fost de 5,5 miliarde lei, respectiv 0,73% din PIB.