Ministrul Justiției a declarat că are un draft al sesizării CCR în cazul revocării procurorului-șef al DNA, urmând ca sesizarea să fie făcută luni.

Tudorel Toader a declarat miercuri că se va întâlni cu premierul Viorica Dăncilă luni, urmând ca în aceeași zi să fie sesizată CCR.

Întrebat dacă premierul e de acord cu această sesizare, ministrul Justiției a răspuns afirmativ: ”N-a văzut forma finală (a sesizării Curții Constituționale - n.r.), dar, din ce i-am prezentat până acum, ieri (marți - n.r.) mi-a spus că este de acord”.

”Am vorbit cu doamna premier chiar ieri. I-am prezentat principalele elemente pe care le poate prinde în sesizarea CCR. A rămas că zilele acestea finalizez sesizarea ca să valorific și documentul politic de la președinte. Luni mă voi întâlni cu doamna premier. Sigur că ne vedem azi la Guvern. Luni este și vizita ministrul Justiției din Croația, dar voi găsi un moment în care mă voi întâlni cu doamna premier. Îi voi prezenta sesizarea în amănunt, sper ca dânsa să fie de acord să și-o însușească și tot luni sesizăm CCR", a explicat ministrul.  

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că nu a fost convins de motivele invocate de ministrul Tudorel Toader, astfel că nu va da curs cererii de revocare a procurorului-șef al DNA.

La scurt timp după anunțul președintelui, ministrul Justiției a scris pe Facebook că Guvernul va sesiza CCR. 

”În condițiile în care președintele României nu are abilitarea legală și nici competențele funcționale de evaluare a activității profesionale și manageriale desfășurate de procurorul șef al DNA, în condițiile în care argumentele care au stat la baza declanșării procedurii de revocare au devenit mai actuale și mai consistente, văzând legislația aplicabilă în acest domeniu, valorificând jurisprudența instanței de contencios constituțional, vom sesiza Curtea Constituțională cu privire la refuzul președintelui de revocare din funcție a procurorului șef al DNA”, a susținut Tudorel Toader.