Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat joi că va trimite pentru a treia oară propunerea ca Adina Florea să ocupe funcția de procuror-șef al DNA.

UPDATE Într-o postare pe Facebook, intitulată "Din categoria să citim până/poate înțelegem", ministrul Justiției spune că președintele a respins cele cinci propuneri de numire în diferitele funcții de conducere, pe motive de nelegalitate, constând în lipsa adeverinței de la CNSAS, din care să rezulte lipsa "calității" de colaborator cu Securitatea.

Toader afirmă că a trimis joi respectivele adeverințe din care rezultă îndeplinirea cerințelor legale privind propunerile formulate.


+++ 

"Retrimit la Cotroceni cele cinci solicitări. Îi voi trimite președintelui Klaus Iohannis și adeverințele CNSAS din care rezultă că niciuna dintre candidate nu a făcut poliție politică”, a declarat Tudorel Toader.

Prima respingere a Adinei Florea de către președinte a avut loc pe data de 21 noiembrie, când, alături de aceasta, Iohannis a refuzat alte patru propuneri de procurori cu rang de conducere la Parchetul ICCJ și la DIICOT, pe motiv că "au facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990 sau au colaborat cu acestea ori judecatorii care au un interes personal, ce influenteaza sau ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate si impartialitate a atributiilor prevazute de lege".

Toader a insistat și a trimis și a doua oară propunerea, iar miercuri, președintele a refuzat-o din nou.

Pe 12 octombrie, procurorii din CSM spuneau că Adina Florea este „submisivă”, are „o rezistență redusă la stres”, și că are „sincope” în ceea ce privește „onestitatea și imparțialitatea”. CSM remarca și că Florea a spus că nu nu a știut ce conține protocolul parchet-SRI.

Secția de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a motivat avizul negativ dat la începutul acestei săptămâni candidatei propusă de Tudorel Toader pentru șefia DNA. Procurorii comentează dur afirmațiile Adinei Florea, care a spus că nu a fost niciodată un procuror independent.