Adina Vălean (PNL) este cel mai influent eurodeputat român în Parlamentul European, potrivit TOP 100 cei mai influenți europarlamentari ai acestei legislaturi, realizat de Vote Watch.

Pe prima poziție se află președintele Parlamentului European, italianul Antonio Tajani (PPE), urmat de germanul Manfred Weber, liderul Grupului PPE, și italianul Roberto Gualtieri (S&D), președintele Comisiei ECON - Afaceri Economice și Monetare.

Președintă a Comisiei ENVI - Mediu, sănătate publică și siguranță alimentară, Adina Vălean (PNL, PPE) ocupă poziția a patra, înaintea liderului Grupului S&D, germanul Udo Bullmann, și a președintelui liberalilor europeni, belgianul Guy Verhofstadt - locul 9.

Ioan-Mircea Pașcu (PSD, S&D), vicepreședinte al PE, se află pe locul 31, iar purtătorul de cuvânt al PPE, Siegfried Mureșan (PNL) - pe 70. În top 100 au mai intrat liderul socialiștilor români, Dan Nica - 88 și Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE) - 95.

Cu excepția lui Ioan-Mircea Pașcu, toți ceilalți eurodeputați români din Topul 100 al Vote Watch vor candida pentru un nou mandat la europarlamentarele din 26 mai.

Potrivit Vote Watch, în ceea ce privește influența delegațiilor naționale contează mărimea țării, sau mai exact populația - pe baza căreia se calculează numărul de eurodeputați. Astfel, europarlamentarii germani, care formează cea mai mare delegație din Parlamentul European, au fost cei mai influenți. Delegația germană a fost urmată de alte delegații mari, precum cea italiană, franceză, spaniolă, poloneză, română sau olandeză. 

Victoria euroscepticilor din UKIP în 2014 a subminat în mod semnificativ influența britanică în Legislativul european. La aceasta s-a adăugat și lipsa eurodeputaților britanici din cel mai mare partid european - PPE, precum și reprezentarea slabă din ALDE. Influența britanicilor a scăzut și mai mult după referendumul pentru Brexit din 2016, când Marea Britanie a pierdut unele poziții de conducere, precum cea a Comisiei pentru Piața Internă și Protecția Consumatorilor. 

Cea mai scăzută influență o au eurodeputații greci, o explicație fiind aceea Grecia că nu are mulți membri în grupurile politice cele mai importante. În plus, mai mulți greci nu fac parte din niciun grup politic din PE.