Deputatul USR Silviu Dehelean acuză Coliția PSD, ALDE, UDMR și grupul minorătiților naționale au depus o plângere penală împotriva inișiativei "Fără penali în funcții publice".

UPDATE Chestorul Cătălin Rădulescu a declarat că Biroul permanent a decis trimiterea semnăturilor inițiativei la CCR, dar va fi sesizat și Parchetul general.

"Ceea ce am făcut noi în Biroul permanent a fost ca să cerem reprezentantului USR din Biroul permanent să facă ceea ce cer ei de vreo doi ani de zile, și anume să accepte ca aceste liste să fie verificate de Parchetul General în urma unei plângeri penale și dacă Parchetul General și procurorii vor decide că nu sunt probe care să ateste că au fost falsificate semnăturile atunci este foarte bine, dar dacă procurorii vor constata acest lucru va fi foarte grav. Reprezentantul USR nu a mai fost de acord și a cerut numai către CCR să fie trimise aceste liste. Prin vot s-a decis că va pleca instant atât către CCR, dar și către Parchetul General, în urma plângerii penale pe care probabil o va semna domnul vicepreședinte Iordache în numele Biroului permanent", a afirmat Rădulescu.

"Apărătorii penalilor blochează #farapenali. PSD a hotărât, cu sprijinul ALDE, UDMR și a minorităților sa facă plângere penală, prin Biroul permanent al Camerei Deputatilor, pentru semnăturile de la #farapenali. Deși Secretariatul general nu avea calitate sa verifice semnăturile ci doar sa le xerocopieze, se pare ca au suspiciuni și indicii. Doar primarii aveau competența sa sesizeze orice probleme", a scris Silviu Dehelean pe pagina lui de Facebook. 

USR a depus 850.000 de semnături la Camera Deputaților pe data de 21 septembrie, când s-au împlinit șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial, iar pe data de 26 octombrie președintele grupului de inițiativă, avocatul Mihai Badea, a depus o solicitare la Camera Deputaților pentru trimiterea inițiativei către Curtea Constituțională. 

Miercuri, USR a cerut Biroului permanent al Camerei Deputaților trimiterea inițiativei la CCR, pentru controlul de constituționlitate. 

+++

În decembrie, Uniunea îl acuza Liviu Dragnea blochează de câteva luni inițiativa cetățenească "Fără Penali în funcții publice" la Camera Deputaților, sub pretextul că angajații Secretariatul General ai Guvernului nu au avut timp să copieze dosarele cu semnături. În aproape trei luni de zile, au copiat doar un sfert din dosare.