USR își va desemna sâmbătă, în cadrul unui Congres organizat la Teatrul Național din București, candidatul pentru alegerile prezidențiale din luna noiembrie.

UPTATE Dan Barna a fost ales de către cei 500 de delegați ca fiind candidatul formațiunii la alegerile prezidențiale, cu 324 de voturi.

Mihai Goțiu a obținut 134 de voturi, Dumitru Stanca a obținut cinci voturivși Dragoș Dinulescu trei voturi.

UPDATE  Președintele PLUS, Dacian Cioloș, a anunțat sâmbătă că Alianța 2020 USR-PLUS intenționează să meargă la următoarele alegeri în tandem, cu un candidat pentru funcția de președinte, dar și cu unul pentru funcția de prim-ministru, relatează Agerpres.

"Știu că astăzi colegii de la USR își desemnează candidatul la președinția României în cadrul congresului, ei au decis să facă un congres, noi am ales să facem prin democrație directă, prin vot direct al tuturor membrilor. După ce vom finaliza și noi procedura, în cadrul alianței vom decide care dintre cei doi candidați, de la PLUS sau de la USR, va fi candidatul alianței la președinția României și care va fi candidatul susținut de alianță pentru funcția de prim-ministru, pentru că intenția noastră este să mergem în tandem cu cei doi candidați, la președinție și pentru funcția de prim-ministru. Pentru că obiectivul nostru (...) este să câștigăm alegerile parlamentare și să guvernăm în România", a declarat Cioloș în cadrul unei conferințe de presă.

Liderul PLUS a prezentat și un calendar al alegerilor interne pentru desemnarea candidaților la funcțiile de președinte și de primar al Capitalei.

"Până pe 20 iulie, cei care doresc să candideze pentru președinția României și pentru Primăria București vor putea să își depună candidatura, să se înscrie, iar începând cu săptămâna viitoare, de pe 22 și până pe 27 iulie, vom avea vot deschis, electronic, pentru toți membrii de partid", a precizat Dacian Cioloș.

+++

UPDATE În discursul său, Dan Barna a spus că partidul "a devenit o forță politică care se bate de la egal la egal cu partidele vechi, PSD și PNL", iar USR-PLUS sunt "singura forță politică din România care deține președinția unui grup parlamentar în Parlamentul European".

Acesta a mai spus că dacă este un lucru pe care l-a înțeles cu toții în acești 3 ani de politică, este că schimbarea nu se poate face din opoziție, ci trebuie să ai puterea. 

Senatorul Mihai Goțiu crede că USR poate câștiga alegerile prezidențiale.

"Consider că reprezentantul nostru are o mare șansă de a câștiga încă din această toamnă alegerile prezidențiale, înțelegând exact toate cauzele pentru care au luptat acești oameni și pentru care s-au implicat", a susținut Goțiu în discrsul său.

Dragoș Dinulescu consideră că ”s-a împământenit în România” ideea că președintele partidului trebuie să fie candidatul la alegerile prezidențiale și vrea să schimbe acest lucru, iar Dumitru Stanca a declarat că Armata este în toul încrederii printre români, dar el poate capitaliza această încredere.

+++

La Congres participă peste 500 de delegați din toată țara, urmând ca aceștia să decidă și modificarea Statutului, astfe încât președintele formațiunii să fie ales de toți membrii.

În cursa internă pentru alegerile prezidențiale s-au înscris Dan Barna, Mihai Goțiu, Dragoș Dinulescu și Dumitru Stanca.


Campania internă pentru alegerea candidatului USR la alegerile prezidențiale s-a desfășurat în perioada 1-12 iulie.

De asemenea, Urmează ca și liderii PLUS să se reunească în cadrul unei ședințe pentru a decide dacă Alianța 2020 USR - PLUS va alege să meargă în tadem într-o formulă președinte - premier.