Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a avut luni o întrevedere cu ambasadorul Olandei în România, Stella Ronner-Grubačić, în contextul dezbaterilor privind viitorul Europei, dar și al recentului discurs al premierului Rutte în PE.

În cadrul dezbaterilor privind viitorul UE, Parlamentul European invită în plenul său șefii de stat și de guvern pentru a-și expune viziunea lor despre viitorul spațiului comunitar. Săptămâna trecută a fost prezent premierul olandez, Mark Rutte, care a făcut referire și la aderarea României și Bulgariei la Schengen, în urma unor interpelări ale eurodeputaților.

Mark Rutte a declarat că cele două state membre au făcut eforturi, dar mai au de muncit, precizând că trebuie să rezolve problema corupției.

În cadrul discuției cu ambasadorul Olandei, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a reiterat dorința României de a se integra în spațiul Schengen, precizând că Bucureștiul aplică deja dispozițiile acquis-ului Schengen și acționează, astfel, ca un membru de facto cu o contribuție semnificativă, asigurând protecția graniței externe a Uniunii Europene prin gestionarea, cu responsabilitate și eficiență, a peste 2.000 de kilometri de frontieră, informează MAE.

”Olanda este un partener important pentru România în domeniul afacerilor europene și dorim să promovăm împreună politici și soluții menite să asigure dezvoltarea durabilă a proiectului european. Ținând cont de provocările actuale, reiterăm faptul că țara noastră dorește să participe la toate formele de cooperare menite să aprofundeze integrarea europeană. România respectă de foarte mulți ani toate criteriile pentru a adera la spațiul Schengen, este un exemplu la nivel european în materie de securitate și de protecție a frontierelor, iar statele care sunt încă reticente față de integrarea noastră trebuie să știe că au la fel de mult de câștigat din apartenența noastră la spațiul comun. România susține o «Uniune de drept și a drepturilor», în care regulile, normele și legislația europeană sunt respectate de toată lumea. În acest context, integrarea României în Schengen este un drept", a explicat ministrul delegat Victor Negrescu.