România susține orice inițiativă care vizează aprofundarea proiectului european, atât timp cât este concepută într-o manieră incluzivă și deschisă tuturor statelor membre, precizează ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Victor Negrescu.

Oficialul român a organizat joi, la Constanța, o nouă consultare cetățenească privind viitorul Uniunii Europene, având ca tematică "Conectivitate, Competitivitate, Piețe", problematică ce se va regăsi și în viitoarea agendă a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. 

"Printre provocările identificate pentru viitorul Uniunii, participanții au subliniat importanța asigurării unei dezvoltări economice echitabile la nivel european pentru a reduce decalajele dintre statele membre", a declarat Victor Negrescu, conform unui comunicat MAE.

Ministrul delegat a făcut referire și la importanța celor patru libertăți fundamentale ale pieței unice, România fiind "susținătoarea unei piețe interne fără bariere și restricții, în care nu există cetățeni sau operatori economici de mâna a doua, iar legislația existentă este aplicată integral, în avantajul tuturor".

Potrivit lui Negrescu, România susține orice inițiativă care vizează aprofundarea proiectului european, atât timp cât este "concepută într-o manieră incluzivă și deschisă tuturor statelor membre, pe baza unor criterii clare și obiective":

 

"Mesajul pe care dorim să-l transmitem tuturor partenerilor noștri, în contextul în care vom deține Președinția Consiliului Uniunii Europene, este acela că Uniunea Europeană nu trebuie să lase pe nimeni în urmă, ci trebuie să se preocupe de fiecare cetățean, fie că acesta trăiește la Constanța, Bruxelles, Madrid sau București, într-o localitate mai mare sau mică, într-un stat membru fondator sau, mai nou, în Uniunea Europeană".

 

Abordată și la summitul NATO din punctul de vedere al securității, regiunea Mării Negre se va afla și pe agenda Președinției române a Consiliului UE.

"Regiunea Mării Negre este importantă pentru Uniunea Europeană atât prin prisma potențialului său în ceea ce privește energia, transporturile, comerțul, mediul, cât și prin dimensiunea de securitate asociată acesteia. România a pledat încă de la aderare pentru o implicare sporită a Uniunii Europene în regiunea Mării Negre, iar revitalizarea unor instrumente precum Sinergia Mării Negre sau Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării, a cărei președinție o vom prelua la 1 noiembrie 2018, va stimula cooperarea regională, dezvoltarea economică și sporirea conectivității", a declarat Victor Negrescu.