Comitetul Executiv Național (CExN) al PSD a decis marți ca președintele partidului, Viorica Dăncilă, să fie candidatul la alegerile prezidențiale.

UPDATE 17.30 Viorica Dăncilă a declarat că votul primit de la colegi o onorează și o responsabilizează.

"Știu că nu o să intru într-o luptă ușoară, o să fie o luptă grea, știu că partidul pleacă dintr-o situație dificilă din punct de vedere electoral, dar am încredere în mine, în colegii mei, în puterea noastră de a ne mobiliza. (...) Pot demonstra că, pentru prima dată în istoria acestei țări, putem avea un președinte femeie", a mai spus Dăncilă.

Ea a precizat că îl poate bate pe Klaus Iohannis în turul al doilea.

"Eu cred că am șanse în fața președintelui Iohannis, pentru că întotdeauna am demonstrat că pot fi premirul tuturor românilor, deci pot fi și președintele tuturor românilor", a explicat președintele PSD.

De asemenea, Viorica Dăncilă susține că nu ea a decis să candideze la prezidențiale, ci Comitetul Executiv, iar ea își asumă să ducă partidul spre victorie.


+++

UPTATE 16.40 Viorica Dăncilă devine oficial candidatul PSD la prezidențiale, după ce membrii CExN au votat-o. Singurii care s-au abținut să voteze au fost Paul Stănescu și Dumitru Buzatu.

+++

UPDATE 13.10 Sociologul Marius Pieleanu (AVANGARDE) a prezentat în ședința CExN un sondaj în care PNL are în prezent un scor pentru prezidențiale de 31%, urmat de USR, cu 28% și PSD, cu 26%.

El le-a spus social-democraților că "800.000 de oameni nu au votat la europarlamentare din cei care au votat la parlamentare", iar "tradiționalii votează cu PSD", în timp ce votanții peste 65 de ani "sunt ușor de recuperat".

+++

UPDATE 12.45 Viorica Dăncilă a fost validată de BPN pentru a fi candidatul PSD la prezidențiale. Urmează votul din CExN, după care validarea finală din cadrul Congresului de pe 3 august. 

Paul Stănescu (Olt) și Dumitru Buzatu (Vaslui) au fost singurii care au votat împotriva candidaturii Vioricăi Dăncilă.

+++

UPDATE 12.20 Gabriela Firea s-a retras în cadrul BPN din cursa internă pentru prezidențiale, potrivit unor surse din cadrul ședinței.

+++

UPDATE 11.20 Președintele PSD Vrancea, Marian Oprișan, consideră că Viorica Dăncilă este "o soluție pentru alegerile prezidențiale" și "are șanse mari în fața lui Klaus Iohannis".

Legat de intrarea la guevrnare a Pro România, acesta consideră că "asta trebuie discutat foarte serios cu ALDE, cu Pro România, în așa fel încât Coaliția să aibă o largă majoritate în Parlamament".

+++

UPDATE 10.52 Președintele PSD, Viorica Dăncilă, a declarat înainte de a intra în ședință că discuțiile despre prezidențiabil vor fi "ca între colegi, calme".

"Bineînțeles că un sprijin din partea ALDE și Pro România este un sprijin important, dar PSD este o hotărât să meargă în aceste alegeri. Nu a eșuat nicio negociere. A fost un început de discuții", a spus aceasta, întrebată dacă PSD poate ajunge în turul doi fără sprijinul ALDE-Pro România.

De asemenea, aceasta a spus că nu crede că ALDE va ieși de la guvernare, pentru că "sunt oaeni responsabili și își dau seama că responsabilitatea în această țară este foarte importantă".

Viorica Dăncilă a recunoscut că l-a invitat pe Victor Ponta să facă parte din Guvern, dar nu a oferit mai multe detalii: "Am lansat câteva discuții, nu am hotărât absolut nimic".

Surse din partid spun că în urma discuțiilor de luni dintre PSD-ALDE-Pro România, premierul i-a promis lui Ponta că, dacă formațiunea sa va susține candidatul PSD la prezidențiale, vor intra în Guvern.

+++

UPDATE 10.50 "Așa cum în viața personală dragoste de-a sila nu se poate, eu am vrut să fac un bine partidului. Dacă colegii mei, în măsură covârșitoare, consideră că nu această cale este potrivită pentru ei și doresc altă variantă, nu pot decât să accept votul, sau poate nu se va ajunge la vot", a spus Firea.

Primarul Capitalei a spus că nu se pune acum problema retragerii sale din cursa internă, dar, cu toate acestea, a precizat că se va supune deciziei partidului.

Totodată, Gabriela Firea a explicat faptul că, dacă PSD nu o vrea candidat, va discuta în continuare cu ALDE și Pro România.

"Am spus că, în cazul în care PSD mă va desemna pe mine să îl reprezint în alegerile prezidențiale, voi discuta în continuare cu foștii colegi de la Pro omânia și cu aliații de la AlDE, dar între timp, și aceștia au avut expuneri publice", a mai punctat edilul.

+++

După ședința BPN, social-democrații vor valida candidatul în cadrul Comitetului Executiv Național (CExN).

Surse din partid susțin că favorită pentru a intra în cursa pentru Cotroceni este Viorica Dăncilă, după ce Eugen Teodorovici și Mihai Fifor s-au retras din cursă.

PSD a decis în urmă cu o săptămână că va avea candidat propriu pentru alegerile prezidențiale, și a încercat să obțină spirjinul ALDE și Pro România pentru asta. Luni, Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu pentru a negocia susținerea acestora.

Ulterior, președintele Pro România Victor Ponta, spune că a avut discuții informale și cu Viorică Dăncilă și cu Călin Popescu Tăriceanu, dar nu a fost luată nicio decizie privind candidaturile sau colaborări politice.

Totuși, ALDE vrea să meargă pe mâna șefului de partid la alegeri, aceștia fiind dispuși chiar să rupă Coaliția de guvernare pentru acest lucru. Pe 12 iulie, într-o postare pe pagina de Facebook a ALDE, Tăriceanu era prezentat ca fiind principalul contracandidat al lui Klaus Iohannis în bătălia pentru prezidențiale.