Președintele Klaus Iohannis se va consulta miercuri, pentru stabilirea „direcțiilor de acțiune necesare punerii în aplicare a referendumului național din 26 mai”, cu reprezentanții PMP, ALDE, Pro Europa, PSD și cei ai minorităților naționale.

UPDATE:

15:45 După discuția cu șeful statului, Viorica Dăncilă a reiterat faptul că nu dorește referendum privind modificarea Constituției în același timp cu alegerile prezidențiale, deoarece se încalcă recomandările Comisiei de la Veneția.

Premierul a propus un grup de lucru, condus de liderul Camerei Deputaților, care să se ocupe de acest lucru.

15:03 Administrația Prezidențială a anunțat că președintele Klaus Iohannis va face o declarație de presă la ora 16:00.

12:22 Tăriceanu i-a comunicat președintelui că ALDE nu a fost împotriva temelor referendumului, ci împotriva ”șmecheriei” de a organiza simultan referendumului cu alegerile europarlamentare.

Liderul ALDE i-a transmis lui Iohannis că partidul său e de acord cu interzicerea amnistierii și grațierii faptelor de corupție - prima întrebare la referendum, la fel și în privința celei de a doua întrebări, dar cu ”rezerve foarte serioase în privința extinderii dreptului de a ataca la Curtea Constituțională ordonanțele emise de Guvern”: ”Ceea ce ar rezulta ar fi un guvern extrem de slăbit, care nu ar mai putea să exercite funcția de legislativ delegat de către Parlament și, evident, și mai grav, transformăm și mai mult Curtea Constituțională într-un arbitru politic”. 

Înainte de referendum, Călin Popescu Tăriceanu spunea că trebuie modificată Constituția în așa fel încât "un președinte al Republicii, care noaptea visează niște întrebări fără subiect și predicat pentru un referendum inutil să nu mai poată să pună în practică, pe banii și munca românilor, orice fantezie!".

El i-a asigurat pe românii care au votat ”NU” la referendum și pe cei care nu au votat că problemele din Justiție rămân și ele nu vor fi uitate de ALDE.


11:47 "Punctul nostru de vedere este foarte clar: PMP cere ca rezultatul referendumului să fie transpus cât mai rapid în lege și vom susține acest demers în Parlament. Considerăm că, atunci când se vor produce modificările Constituției, să se țină cont și de referendumul din 2009. Credem că această instituție - referendumul - nu trebuie neglijată și trebuie respectată voința cetățenilor. Avem nevoie de un Parlament de 300 de membri", a declarat, după consultări, președintele PMP, Eugen Tomac. 

El a mai cerut ca Diaspora să poată vota pe parcursul a două zile

11: 43 Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, și secretarul general al partidului Daniel Chițoiu au ajuns miercuri la Palatul Victoria pentru discuții cu premierul Viorica Dăncilă și cu alți lideri ai PSD. Printre social-democrații prezenți la această întâlnire se află președintele executiv interimar Paul Stănescu și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, scrie Agerpres.

Întrevederea are loc înainte de ședința Biroului Permanent Național al PSD în care urmează să se discute mandatul cu care delegația social-democrată va merge la consultările cu Iohannis de miercuri, de la Palatul Cotroceni. Și delegația ALDE va discuta astăzi cu Klaus Iohannis. 

++++++ 

Consultările vor începe la ora 11:00 cu delegația PMP, condusă de președintele partidului, Eugen Tomac.

De la ora 12:00 este programată delegația ALDE, care va fi condusă de președintele partidului, Călin Popescu-Tăriceanu. Din delegație vor face parte și secretarul general, Daniel Chițoiu, vicepreședintele Grațiela Gavrilescu, deputatul Varujan Vosganian și senatorul Ionuț Sibinescu.

Pro România va merge la consultările inițiate de președintele Klaus Iohannis cu o delegație formată din cinci parlamentari - Daniel Constantin, Sorin Cîmpeanu, Gabriela Podașcă, Mihaela Huncă și Emilia Meiroșu - de la ora 13:00.

De la ora 14,00, Iohannis primește reprezentanții grupului parlamentar al minorităților naționale, iar de la 15,00 - delegația PSD. Consultările cu PSD erau programate inițial marți, însă, la solicitarea premierului Viorica Dăncilă, acestea au fost reprogramate miercuri.

Marți, președintele Klaus Iohannis a discutat cu reprezentanții PNL, USR și ai UDMR.