Neutralitatea, o scuză pentru a nu-și face treaba: nici măcar ministrul economiei nu știa de hotărârea ANPC.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a luat decizia de a nu trimite probe în cadrul studiului european de evaluare a diferențelor privind compoziția produselor alimentare, pe considerentul neutralității în contextul preluării de către România a Președinției Consiliului UE, a declarat joi președintele autorității, Marius Pîrvu, potrivit Agerpres.

„A fost decizia noastră”, a declarat președintele ANPC, la prezentarea bilanțului activității Ministerului Economiei, când a fost întrebat de ce România nu a participat la studiul european privind dublul standard alimentar, la care au participat 19 state europene și ale cărui rezultate au fost publicate de Comisia Europeană la finalul lunii iunie.

„Când a existat acea solicitare, noi am preluat Președinția. Am considerat că trebuie să fim neutri față de acest subiect. Prima etapă a fost numai studierea etichetei”, a adăugat Marius Pîrvu.

Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a declarat că nu a fost la curent cu faptul că ANPC a luat decizia de a nu trimite probe la studiul european privind dublul standard alimentar.

România a fost unul dintre statele care au reclamat diferențele de calitate între produsele alimentare vândute în state diferite din Uniunea Europeană, iar PSD a avut întotdeauna o poziție extrem de critică față de standardele duble din UE. În acest context, neparticiparea României la studiul elaborat de Comisia Europeană a fost o mare surpriză.

Pe de altă parte, nu este prima dată când autoritățile române invocă pretinsa poziție de neutralitate pentru a explica o inacțiune. România nu a depus o candidatură pentru găzuirea unei noi agenții europene, Autoritatea Europeană a Muncii, deși ar fi avut mari șanse, iar ministrul muncii, Marius Budăi, a spus că această neparticipare a fost cauzată tot de dorința de a asigura neutralitatea în luarea unei decizii.